Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Večernje novosti”: Kamp džihadista u selu Ošve kod Maglaja prijetnja je Srbiji

osve maglaj tekst

Selo Ošve kod Maglaja u Bosni i Hercegovini, u odnosu na broj stanovnika, dalo je najviše boraca Islamske države, pišu beogradske Večernje novosti. Iz ovog mjesta, koje je svega 250 kilometara daleko od Beograda, u Siriju je otišlo 12 džihadista, od kojih je pet tamo i poginulo.

[pull_quote_right]Darko Trifunović, profesor na beogradskom Fakultetu za bezbjednost i stručnjak za islamski ekstremizam podsjeća da je u Bosni više jakih mudžahedinskih “ostrva” koja su gotovo van državne kontrole[/pull_quote_right]

Dok obavještajne agencije SIPA i OSA pojačavaju prismotru nad Ošvama, provjeravajući da li su tačne informacije da vehabije imaju podršku određenih policijskih krugova Zeničko-dobojskog kantona, mještani Ošava, ali i stručnjaci za bezbjednost ukazuju da je ovo mjesto jezgro ekstremizma i poligon za obuku terorista. Ovo nekada srpsko selo, naseljavanjem vehabija, postalo je jedno od najtvrđih uporišta džihadista u BiH, pišu Novosti.

Jedan od onih koji je prije rata živio u ovom mjestu, pet kilometara udaljenom od Maglaja, novinar Zdravko Todorović, danas je zaposlen u Informativnoj službi “Željeznica RS”. Sa sjetom se priseća rodnog sela. Kaže da su Ošve odranije bile poznate po migracijama, jer se nakon Drugog svjetskog rata veliki broj Ošvana odselio u Srbiju, pretežno u Vojvodinu. Do proteklog rata u njemu je živjelo nešto više od 500 stanovnika, isključivo Srba.

“Posljednji put kada sam bio rekli su mi da u svega šest kuća živi poneki stanovnik, ali i da stižu neki novi ljudi koji formiraju svoju zajednicu” kaže Todorović, misleći na vehabije.

osve maglaj

“To je pitoma visoravan, ali je selo izlovano od Ozrena i jedino srpsko mjesto sa desne strane rijeke Bosne. Koliko sam saznao, prvo su svoja imanja počeli da prodaju srpske porodice Vidovići, zatim Đorđići, za njima i ostali”, kaže Todorović.

Dževad Galijašević, (samozvani) ekspert za borbu protiv terorizma i ratni načelnik opštine Maglaj, koja se graniči sa Ošvama, tvrdi za “Novosti” da selo, kao svojevrsni karantin i mjesto za obuku vehabija, nije slučajno odabrano.

“Ošve imaju odličan geografski položaj. Tu su šume, pa Velika Planina i brdo Klanci i idealno je mjesto za obuku vehabija. U samom selu je desetak kuća, a tri su naseljene. Džihadisti dolaze na samo nekoliko dana dok ne prođu obuku i nastavljaju dalje”, ističe Galijašević.

izet hadzic

Izet Hadžić

Galijašević je ustvrdio da je neformalni vođa vehabija u Ošvama Izet Hadžić Žara, inače zamjenik Nusreta Imamovića iz Gornje Maoče, vođe vehabijskog pokreta u BiH. Imamović je već godinu dana u Siriji.

“Lično sam čuo pucnje iz automatskog naoružanja i to pojedinačne, što je trajalo pola sata”, kaže Savo Jović rodom iz tog sela, i dodaje da je paljba koju je čuo dolazila iz pravca zabačenog područja i puta koji vodi prema Novom Šeheru.

Okupljanje i regrutovanje terorističkih kadrova na svega sto kilometara od Drine, bezbjednosni je rizik i za Srbiju. Darko Trifunović, profesor na beogradskom Fakultetu za bezbjednost i stručnjak za islamski ekstremizam podsjeća da je u Bosni više jakih mudžahedinskih “ostrva” koja su gotovo van državne kontrole.

“Takva je Gornja Maoča, u koje snage reda i ne ulaze”, kaže Trifunović i dodaje:

“Danas je jasno da mudžahedini BiH nisu napustili, iako su to bili dužni da urade po Dejtonskom sporazumu.”

Trifunović napominje da se blizina vehabijskih uporišta i prijetnje islamskim terorizmom u Srbiji često olako shvataju. Oko nas su razmještene terorističke ekspoziture, a njihovi eksponenti djeluju i u Srbiji. Istovremeno, država ne čini gotovo ništa na planu antiradikalizacije.

“Krajnje je vrijeme da država procijeni da li će i dalje da toleriše terorističke ćelije ili će da krene u konkretnu akciju, prije nego što njihovo djelovanje eskalira”, kaže Trifunović.

Kupuju zemlju i kuće

Izet Hadžić, zvani Žara, prvi je kupio kuću u ovom naselju. Nakon Hadžića imanja kupuju i Emir Ališić, Amir Džinić, Atif Nuhanović, Hamdo Fojnica i Adem Karamuja.

Prije odlaska u Siriju u maju 2013. godine, tu je živio Emrah Fojnica koji je s Mevlidom Jašarevićem, jedan od optuženih za teroristički napad na ambasadu SAD u Sarajevu. Tada su put Sirije s Fojnicom krenuli Azimir Ališić, koji je u Ošve doselio iz Sanskog Mosta i Atif Nuhanović iz Zenice. Sva trojica su poginula.

Jedan ozbiljniji i znatno opasniji zagovornik vehabizma, pišu “Novosti” bi mogao uskoro preuzeti primat u Ošvama. Dvadeset duluma zemlje ovdje je kupio Harun Mehičević, nekadašnji posjetitelj vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči, koji živi u Australiji i vodi Centar za islamske studije El-Furkan u Melburnu.