Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brzi odgovor 21

Većina američkih vojnika koji će učestvovati u vježbi na Manjači stigla u BiH

americki vojnici sarajevo (1)

Na sarajevskom aerodromu upriličen je svečani doček za američke vojnike kojem su prisustvovali ministar odbrane BiH Sifet Podžić, ambasador SAD u BiH Eric Nelson, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Ivica Jerkić, te komadant NATO Štaba Sarajevo, američki brigadni general Erik Folkestad

Većina američkih vojnika koji će učestvovati u velikoj bilateralnoj vojnoj vježbi pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država (SAD) „Brzi odgovor 21/Immediate Response 21“, stigla je u subotu, 15. maja, na Međunarodni aerodrom u Sarajevu.

Vježba će biti održana od 17. maja do 2. juna na poligonima za obuku OSBiH Manjača i Glamoč, te na lokaciji kasarne i aerodroma “Dubrave” kod Tuzle.

Na sarajevskom aerodromu upriličen je svečani doček za američke vojnike kojem su prisustvovali ministar odbrane BiH Sifet Podžić, ambasador SAD u BiH Eric Nelson, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Ivica Jerkić, te komadant NATO Štaba Sarajevo, američki brigadni general Erik Folkestad.

Vježba je sastavni dio velike vojne akcije NATO snaga i partnera ˝Defender Europe 21˝ (Branilac Evrope 21) koja će se odvijati na 30 lokacija u Evropi sa 30.000 vojnika iz 26 zemalja.

Na vježbi će učestvovati oko 500 pripadnika iz sastava Bataljonske grupe lake pješadije Oružanih snaga BiH , dok će američke Oružane snage učestvovati sa kopnenim i vazdušnim komponentama sa više od 700 pripadnika.

„Cilj ove vježbe je da pokaže spremnost Vojske SAD-a da pošalje diviziju sa američkog kopna u Evropu u slučaju agresije, a vježba je odbrambenog karaktera”, rekao je ranije ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović kaže da je ovo potvrda spremnosti oružanih snaga BiH da odgovore izazovima vremena i da je velik čast biti dio ovako velike vojne operacije.

“Kompletnom vježbom upravlja Američka komanda za Evropu i Afriku. Cilj je ojačati bilateralnu saradnju OS BiH sa vojskom SAD. Kroz ‘Brzi odgovor’ testiramo laku bataljonsku grupu koja je deklarisana po NATO standardu˝, istakao je Mašović.

Dio američkih vojnika ranije je stigao u BiH. Trećeg maja na aerodrom Dubrave kod Tuzle sletjeli su vojni helikopteri a konvoj vojnih vozila iz sastava 21. zapovjedništva za potporu američkih oružanih snaga u Europi, ušao je 21. aprila ove godine u Bosnu i Hercegovinu, kako bi učestvovali u vježbi „Brzi odgovor 21“ .

Uprkos obimnosti akcije, iz Oružanih snaga BiH poručuju da će se sve aktivnosti odvijati uz poštovanje propisanih epidemioloških mjera.

I u novembru prošle godine, održana je “Bilateralna vježba” SAD-a i BiH na poligonima Glamoča i Manjače.