Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parlament BiH

Većina zastupnika iz FBiH podržava hitno donošenje Zakona o sprečavanju sukoba interesa

parlament bih3334

Međutim zbog neprisustva poslanika iz RS-a zahtjev Jasmina Emrića (NES), Saše Magazinovića (SDP) Damira Arnauta (NS) nije dobio entitetsku većinu, pa je upućen Kolegiju na usaglašavanje

Predstavnički dom Parlamenta BiH na zasjedanju u Sarajevu, a kojem prisustvuju samo zastupnici stranaka iz FBiH , većinom glasova podržao je zahtjev zastupnika Jasmina Emrića (NES) , Saše Magazinovića (SDP) i Damira Arnauta (NS) za razmatranje Prijedloga zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

S. DEGIRMENDŽIĆ

No, s obzirom na to da je za usvajanje ovog zahtjeva u prvom krugu glasanja neophodna i većina glasova iz entiteta RS-a, zahtjev je upućen Kolegiju na usaglašavanje. Inače, usvajanje ovog zakona je jedan od 14 uvjeta Evropske komisije da BiH dobije kandidatski status za članstvo u Evropsku uniji. Premda je Predstavnički dom PSBiH ranije usvojio ovaj zakon, uz amandmane SNSD-a i HDZ-a, on nije dobio podršku Ustavnopravne komisije Doma naroda , a daljna procedura za ovaj zakon je u međuvremenu zaustavljena jer se prijedlog o istoj zakonodavnoj regulativi pojavio iz Ministarstva pravde BiH.

Zastupnik Saša Magazinović podsjetio je danas da je Venecijanska komisija prijedlog koji je stigao iz tog ministarstva ocijenila manjkavim, te da nije u skladu s evropskim standardima.

-Očigledno je da iz Ministarstva pravde nema volje da se ispuni jedan od 14 uvjeta za sticanje kandidatskog statusa za članstvo BiH u EU. Žo mi je što smo na neki način povukli ručnu, mi smo bili kooperativni, ali očigledno da je Ministarstvo pravde to zloupotrijebilo i njihovim nakaradnim prijedlogom čitava je procedura usporena – kazao je Magazinović.

Nikola Lovrinović, poslanik HDZ-a BiH stao je u odbranu ministra pravde BiH, koji je inače kadar HDZ-a.

-Koliko znam da se radilo itekako inetnzivno na ovom zakonu.Činjenica je da on nije u svim segmentima dogovoren s Venecijanskom komisijom, ministar je radio šta je mogao i koliko znam u fazi je dogovora da se zakon uputi u procedure, ali svaki put nas neka situacija iznenadi. Mi smo tražili preventivni i antikoruptivni ,a ne represivni zakon. Za represiju imamo Kazneni zakon – kazao je Lovrinović.

Zastupnica Mirjana Marinković-Lepić (NS) pitala je Lovrinovića da li je cilj Doma “da usvaja zakone u skladu sa evropskim standardima ili nije”

-Znamo da je tekst koji je predložilo Ministarstvo pravde BiH gori od ovog . Je li treba da odugovlačimo s usvajanjem zakona ,kao što to radi Vijeće ministara, dakle ako radimo zakon, valjda odmah treba da ga radimo. Podržavam da se usvoji odluka o hitnom postupku- kazala je Marinković-Lepić.

Zakon čije usvajanje ponovo predlažu zastupnici NES-a, SDP-a i NS-a , kazao je Jasmin Emrić (NES) između ostalog, predviđa osnivanje komisije za odlučivanje o sukobu interesa čiji članovi ne bi bili poslanici i delegati iz PSBiH, kao što je to sada slučaj.

Definirano je da komisija bude stalno i nezavisno tijelo koje bi uspostavila PSBiH, sa sjedištem u Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, a koje obavlja poslove iz svoje nadležnosti određenih ovim zakonom.

Također je predviđeno da za člana komisije ne može biti imenovana osoba koja je nosilac javne funkcije. Predviđeno je da Komisiju čine predsjednik i četiri člana. Kandidat za člana komisije, između ostalog, mora ispunjavati uslov da nije član političke stranke, kao i to da pet godina prije kandidiranja za predsjednika ili člana komisije nije obavljao funkciju poslanika, delegata, odbornika ili vijećnika, gradonačelnika, načelnika općine, člana vlade ili savjetnika na bilo kojem nivou vlasti u BiH.