Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Akcija SIPA-e: Uhapšeni Jerko Ivanković Lijanović i funkcioneri NSRzB u TK

BiH

hapsenje Edina Ajanovića

Pripadnici Federalne uprave policije priveli su jutros u Širokom Brijegu Jerku Ivankovića Lijanovića, bivšeg federalnog ministra poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva te dopredsjednika Narodne stranke Radom za boljitak.

Pripadnici FUP-a pred porodičnu kuću Lijanovića stigli su jutros u 6 sati, izuzeli dokumentaciju te pregledali automobil u garaži.

U toku je SIPA-ine akcija osoba i u Tuzlanskom kantonu, a jedan od uhapšenih je i poslanik u Skupštini TK Mersed Šerifović, koji obnaša funkciju potpredsjednika Narodne stranke Radom za boljitak.

Tokom pretresa koji je obavljen jutros u Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona pripadnici Federalne uprave policije priveli su i resornog ministra Edina Ajanovića.

˝Po završetku pretresa održat ćemo konferenciju za novinare na kojoj ćemo javnost upoznati sa ovim slučajem, na kojem Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona radi već neko vrijeme. Akcija je šireg obima i osim u Tuzli, hapšenja će biti u još nekim gradovima˝, potvrdio je Admir Arnautović, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva TK.

Inače, Ajanović je ranije obavljao funkciju ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK, a u isto vrijeme bio je i savjetnik Jerka Ivankovića Lijanovića, tadašnjeg ministra poljoprivrede BiH.

Kako Fokus saznaje, riječ je o akciji sprovedenoj zbog zloupotrebe poljoprivrednih poticaja.

Iz MUP-u Livanjskog kantona potvrdili su kako su pripadnici FUP-a jutros ušli u porodičnu kuću bivšeg federalnog ministra te da je širokobriješka policija osiguravala područje.

Pripadnici SIPA-e su u septembru prošle godine, također u Širokom Brijegu, pretresli nekoliko objekata obitelji Lijanović, te uhapsili Jerku i njegovog brata Mladena u okviru akcija “Brend” i “Meso”.

Tada je objavljeno kako se braća Lijanović i njima bliske osobe sumnjiče za više kaznenih djela kojim su oštetili državu za više od 5,5 miliona eura.