Rakitno

Velika tuga kod Posušja: Na vječni počinak ispraćeno šestero mladih

sahrana mladih posusje3 (1)

. Ispred crkve u Rakitnom danas se okupilo nekoliko hiljada sugrađana, članova porodica preminulih, te brojni drugi gosti koji su došli s namjerom da odaju poštu stradalima

Saharana Ivana Miličevića, Stipe Romića, Žane Pavković, Mije Soldo, Stipe Pavkovića i Marije Pavković – mladića i djevojaka tragično stradalih u novogodišnjoj noći uslijed gušenju u Tribistovu, obavljena je danas u mjestu Rakitno pored Posušja, javlja Anadolu Agency (AA).

Obredi su započeli ispred crkve Svetog Ivana Krstitelja, a mise zadušnice predvodio je mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić. Prethodno mu je fra Marinko Leko, župnik župe Svetog Ivana Krstitelja u Rakitnom zahvalio na dolasku u teškom trenutku za kompletnu župu, kazavši da nakon nedavnog preuzimanja štapa biskupa Palića, ni u najružnijem snu nije mogao predvidjeti da će njegov (Palićev) prvi dolazak u župu biti ovim povodom. Ispred crkve u Rakitnom danas se okupilo nekoliko hiljada sugrađana, članova porodica preminulih, te brojni drugi gosti koji su došli s namjerom da odaju poštu stradalima.

“Danas je našoj župi potrebna vaša riječ i vaša molitva, kako bismo prevazišli tešku potlačenost i stanje nakon gubitka mladih života. Zahvaljujem i provincijalu Bosanske provincije Fra Milenku Šteki, koji je također danas u župi Rakitno, kao i fra Šimunu Romiću – čovjeku koji je krstio šestoro preminulih koje ispraćamo. Ova župa pati i proživljava teške trenutke”, poručio je fra Leko.

U emotivnom govoru biskup Palić rekao je da danas svako osjeća nemoć, tražeći prikladne riječi kojim bi se mogla iskazati sva bol, ali i da svi ustvari na kraju ostajemo nijemi.

“Svaka riječ u današnjem danu suvišna je osim jedne – ‘molitva’. Učvrstimo se, dakle, našim molitvama u vjeri. Iza svih podataka koje smo čitali i slušali u medijima posljednjih dana stoje neizreciva bol porodica, izgubljena budućnost i more suza, ali i istinsko susosjećanje sa njima ne samo u zemlji, već i u kompletnom regionu. Patnja je prevelika. Previše je ovo za roditelje koji su izgubili djecu i danas kao da ne znamo kako dalje. Kao da nemamo hrabrosti nastaviti i kao da nemaju smisla sutrašnji i naredni dani”, naveo je biskup.

Govoreći o mladima koji su napustili prolazni svijet, opisao je radost sa kojom su dočekali Božić, kao i mladalačko ushićenje zbog dolaska Nove godine.

“Početak narednih godina više neće biti kao dosad. Pitamo se kako pronaći zrake svjetlosti i nade? Mnogo je, dakle, pitanja, a odgovor samo jedan. Tamo je te noći bio Bog. Sve ovo previsoko je za ljudski um i premalo za utjehu. Moramo vjerovati u Boga i kada je najteže. Dragi roditelji koji vidite tamu, Bog je tu. Nije odsutan. Čuje riječi očaja, čak i one neizgovorene. I niste sami u ovim danima, iako je teško sve objasniti i podnijeti. Molimo Boga za snagu novog početka. Otvorio nam je novi život i za okrutne stvari ovog svijeta. Nakon tame dolazi zora. Najveća zagonetka ostaje zašto je sve moralo tako biti”, dodao je, a zatim pozvao vjernike da svakog dana u molitvama traže pomoć za porodice stradalih.

Rekao je i da molitva kao jedina snaga može ujediniti sva srca, i sam moleći da današnja misa bude zalog za vječnost onima koji su napustili prolazni svijet. Nakon misa zadušnica, prisutni su se uputili na tri groblja u naselju Rakitno, gdje su preminuli mladići i djevojke sahranjeni. Sahrana Mirele Rezo i Stjepana Jukića obavljena je jučer na groblju Matića križ u Posušju.

Inače, u velikoj nesreći vjerovatno gušenjem, život je u novogodišnjoj noći izgubilo osam mladih ljudi iz Posušja. Oni su do ranih jutarnjih sati bili budni, a pronađeni su na uglu u sjedećem položaju. Kasnija obdukacija tijela pokazala je da se najvjerovatnije radilo o gušenju.

No, konačni rezultati bit će poznati nakon toksikološkog vještačenja u Sarajevu, odnosno nakon vještačenja peći na koju su se umrli kobne noći grijali, odnosno agregata za koji se sumnja da je ispustio smrtonosne gasove.

Danas je u Federaciji BiH Dan žalosti, a prethodno su tordnevnu žalost proglasili i Zapadnohercegovcački kanton i Općina Posušje. Odlukom Vijeća ministara BiH, 2. januar bio je Dan žalosti u cijeloj zemlji.