BiH

Vatra guta sve pred sobom

Objavljeni dramatični snimci velikog požara na Čvrsnici, vatra guta sve pred sobom

24/07/2022
Foto: Facebook

Tokom dana i noći na terenu je bilo oko 90 vatrogasaca profesionalnih i dobrovoljnih te 20-ak mještana, izvijestili su u nedjelju iz Federalne uprave civilne zaštite

Požar na Čvrsnici zbog nepristupačnog terena, jake vegetacije, visokih temperatura i vjetra, uprkos zračnim snagama, i dalje se širi gustom borovom šumom i niskim rastinjem te stvara nove požarne linije praćene otvorenim plamenom.

Tokom dana i noći na terenu je bilo oko 90 vatrogasaca profesionalnih i dobrovoljnih te 20-ak mještana, izvijestili su u nedjelju iz Federalne uprave civilne zaštite.

U gašenju požara sudjelovali su: PVP Tomislavgrad, PVP Posušje, DVD Rakitno, HGSS Posušje, GSS Široki Brijeg, DVD Tihaljina, PVP Široki Brijeg, PVP Mostar, zatim pripadnici šumarija Posušje i Tomislavgrad, kao i pripadnici CK Općine Posušje i CK Zapadnohercegovačke županije, helikopter Helikopterskog servisa Vlade Republike Srpske, kanader Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, te helikopter OS BiH.

Helikopter Helikopterskog servisa Vlade Republike Srpske imao je sveukupno 57 bambija u dva termina leta, kanader Hrvatskog ratnog zrakoplovstva 20 preleta, a helikopter OS BiH 12 bambija.

Upozorava se kako je ugrožen Park prirode Blidinje, kao i vikend naselja, te Planinarski dom Masna Luka.

U popodnevnim satima potrebna je zračna pomoć više helikoptera OS BiH, helikoptera Helikopter servisa Vlade Republike Srpske, kao i kanadera Republike Hrvatske.

Istodobno, u općini Grude u Višnjici gorjela je trava i nisko rastinje u blizini nenaseljenih kuća, pri čemu je jedna izgorjela.

I Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to na na lokalitetima Trn i Babiću gdje je opožareno oko dunum trave.

Požar na Boračkom jezeru i dalje aktivan, ali je pod kontrolom

Na Boračkom jezeru u Konjicu gori već deveti dan, a aktivan je i krak u kanjonu Neretve na nepristupačnom terenu.

Kako su u nedjelju izvijestili iz Operativnog centra Civilne zaštite HNK požar je deveti dan i dalje aktivan, ali je pod kontrolom.

Na području Čapljine u posljednja 24 sata gorjeli su trava i nisko raslinje u Klepcima, Sjekoštaku, Gnjilištima, Višićima i Karaotoku.

Vatrogasci iz HNKpomagali su i u gašenju velikog požara na Blidinju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.