Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

područje livna

Nadljudska borba s vatrom: “Svi smo na izmaku snaga. Vatra probija na sve strane”

pozar livno fena (1)

Kako su javili iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva sveta Ana Lištani Livno od subote u podne su zajedno angažirani na gašenju požara na području Kamešnice prema Vagnju koji je izmaknuo kontroli te se trenutno širi prema granici s Hrvatskom

Požar koji bukti na planini Kamešnica iznad livanjskih sela i u nedjelju nadljudskim naporima gase livanjski vatrogasci i djelatnici Šumarije Livno.

Kako su javili iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva sveta Ana Lištani Livno od subote u podne su zajedno angažirani na gašenju požara na području Kamešnice prema Vagnju koji je izmaknuo kontroli te se trenutno širi prema granici s Hrvatskom.

Uprkos tome što su se vatrogasci popeli na vrh i pokušali kontra požarom obraniti njegovo daljnje širenje, nedostatak ljudstva, tehnike i vode, uz nepristupačan teren, učinili su svoje pa se požar i dalje širi.

“Svi smo na izmaku snaga, teren je nepristupačan, strmovit. Vatra probija na sve strane. Borimo se nadljudskom snagom”, kazali su Feni iz DVD-a sveta Ana Lištani.

Naselja ispod Kamešnice, dodaju, trenutno nisu ugrožena.

Zbog opasnosti od širenja vatre i spuštanja prema stambenim objektima s obje strane planine, Kantonalna uprava civilne zaštite uputila je hitan zahtjev Ministarstvu sigurnosti BiH za pomoć Oružanih snaga BiH u gašenju vatrene stihije te angažiranje helikoptera.

Zahtjev je upućen i Oružanim snagama Republike Hrvatske za pružanje pomoći slanjem kanadera za gašenje vatre.

Tokom jučerašnjeg dana jedan kanader je samo napravio prelet izviđanja i pregleda ugroženog područja.