Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Besana noć u Odžaku kod Livna: Plamen obasjavao selo, kuće spašene (FOTO)

BiH

pozar (11)

Nakon besane noći mještani sela Odžak smještenog na dvadesetak kilometara od Livna su odahnuli, kuće su odbranjene od vatrene stihije s Dinare, a jutros je helikopter Oružanih snaga BiH počeo sa gašanjem požarišta, javlja Anadolu Agency (AA).

Mještanin sela Odžak Ivan Ćurak rekao je u razgovoru za Anadolu Agency da je noć bila “više nego loša”.

“Vatra se bila još više približila kućama nego je to bilo poslijepodne, u utorak. Na desnoj strani iznad sela vatra je toliko buktila sinoć da je sve obasjavala. Nije trebalo svjetlo. No, na sreću nije zahvatila kuće. Mi smo bili spremili šlaufove za odbranu kuća, i još uvijek smo u pripravnosti iako je danas stanje malo bolje. Počeo je da na gašenju djeluje helikopter Oružanih snaga BiH i nadati se kako će to dati rezultata da se požar zaustavi”, rekao je Ćurak.

Stanovnici sela Odžak, zahvalni su ekipi Anadolu Agency, koja je u utorak navečer ukazala na njihov problem, prijetnju da im vatrena stihija dođe do kuća i zapali ih.

Jer, mještani sela Odžak, koje je u utorak u poslijepodnevnim satima posjetila ekipa Anadolu Agency, su bili u pripravnosti da sinoć brane svoje kuće od vatrene stihije koja se spuštala niz Dinaru i približila na svega nekoliko stotina metara od prvih kuća.

Žene i djecu da su bili spremni da, ako to bude neophodno, u slučaju opasnosti napuste kuće i selo.

Ivan Ćurak

Oblaci dima prekrivali su selo, a mještani su u utorak ujutro sa svojih automobila, kako navode, skidali pepeo debljine prsta.

U poslijepodnevnim satima, u utorak, u Livno je stigao helikopter Oružanih snaga BiH koji se ponovno uključio u gašenje požara na Dinari.

Stanovnici sela Odžak koje je u bilo najugroženije gledali su jučer prema Dinari odakle dolazi vatrena stihija i u nebo s nadom da će im helikopter pomoći da ugase požar koji se ozbiljno približio kućama.

Od dima u selu Odžak teško se proteklih dana disalo, a iza kuća, u brdu, vidljiv je bio i otvoreni plamen.

Slično je bilo i u selu Lištani nedaleko od Odžaka. Miris dima i paljevine osjetio se na cesti. Iako selo nije bilo direktno ugroženo vatrenom stihijom stanovnici su ogorčeni i ljuti. Vele kako niko ništa ne čini da se požar ugasi i sanira.

Pravi razmjeri vatrene stihije koja traje više od dvije sedmice opustošila je kompletnu Dinaru, posebno nisko rastinje, a na velikim površinama je progutala i brojna stabla.

Na prostoru prevoja Vaganj jasno su vidljive ogromne ugljenisane, crne površine koje je opustošila vatrena stihija. Oko nekih kuća, koje su na sreću odbranjene i dalje gori nisko rastinje.

Ekipa Anadolu Agency u pratnji pripadnika Federalne uprave civilne zaštite obišla je u utorak poslijepodne lokalitete sela Odžak, Lištani, Vaganj, Gornji i Donji Rujani, Ćaići i Čaprazlije.

Čak i na lokalitetima na kojima je vatra lokalizirana i dalje mjestimično izbija dim od panjeva koji gore.

Zapravo dima je, u utorak, cijeli dan toliko da su pojedini dijelovi cijelog Livanjskog polja prekriveni dimom i izmaglicom.

Kako nam je rečeno, požarište je dugo čak 17 kilometara, a zahvaćeno je cijelo područje od prevoja Vaganj do Troglava, odnosno kompletna Dinara.

Požar je evidentiran još 23. jula kada je iz Hrvatske prešao na bosanskohercegovačku stranu, od kada i traje borba pripadnika Federalne uprave civilne zaštite, Oružanih snaga BiH, vatrogasaca i djelatnika Šumarije iz Livna.