Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rezultat "efikasnih mjera"

Veliki redovi ispred biroa za zapošljavanje

redovi biro 2

Prije samo nekoliko dana federalni premijer Fadil Novalić ustvrdio je da je “ne samo zaustavljen gubitak radnih mjesta, već je došlo čak i do porasta zaposlenih

Građani Sarajeva “okupirali” su od ranih jutarnjih sati biroe za zapošljavanje u Kantonu Sarajevu. Kolone građana koji poštuju mjere socijalne distance i strpljivo čekaju u redu na jeziv i depresivan način prikazuju aktuelni trenutak u kojem se društvo nalazi.

Prije samo nekoliko dana federalni premijer Fadil Novalić ustvrdio je da je “ne samo zaustavljen gubitak radnih mjesta, već je došlo čak i do porasta zaposlenih”.

“Imali smo 507.607 zaposlenih, a za samo nekoliko dana taj broj je narastao za 130 novih radnih mjesta. Taj porast je minimalan, ali smo ipak uspjeli preokrenuti trend. Poređenja radi, za samo nekoliko dana na početku aprila bili smo izgubili 10 hiljada radnih mjesta. Očekujem da u idućem periodu taj trend rasta zaposlenosti bude snažniji. Podržavamo više od 300 hiljada radnika, motivišemo poslodavce da čuvaju radnike, imamo efikasne mjere”, ustvrdio je Novalić.

 

JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo od 15.05.2020. godine nastavila je rad sa strankama na način koji je bio prije 18.03.2020. godine, odnosno prije proglašenja stanja prirodne i druge nesreće zbog opasnosti od širenja zarazne bolesti uzrokovane koronavirusom (covid – 19).

“Osobe koje su se prijavile u ranijem periodu elektronskim putem i stekle status nezaposlene osobe, dužne su u redovnom javljanju dati na uvid/dostaviti original, ili ovjerenu fotokopiju potrebne dokumentacije.

Osoba koja se prijavljuje na biro i nezaposlena osoba koja se redovno javlja na biro dužna je poštovati fizičku distancu od najmanje 1,5 metar, uz poštovanje ostalih epidemiološko – zaštitnih mjera (maska za lice, korištenje dezinfekcionog sredstva na ulazu u biro). U biro će se ulaziti  naizmjenično, jedna po jedna osoba bez dužeg zadržavanja”, kaže se u saopćenju Službe za zapošljavanje KS.