Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Veliki uspjeh ljekara UKCS-a: Muškarcu transplantiran palac noge na ruku (FOTO)

BiH

aa_picture_20151103_6704181_web

Ljekari Klinike za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju su pacijentu nakon devetosatne operacije uspješno transplantirali palac noge na desnu šaku, čime su obavili jednu od najsloženijih i najtežih operacija u oblasti plastične hirurgije i prvu takvu nakon završetka rata na Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo (UKCS), javlja Anadolu Agency (AA).

aa_picture_20151103_6704171_web

Malik Jakirlić

Tridesetdevetogodišnji Elvir Talundžić iz Sanskog Mosta je prošle godine tokom berbe kukuruza izgubio sve prste desne šake. Njemu su ljekari na UKCS u februaru ove godine uspjeli transplantirati dva nožna prsta, nakon čega se pacijent odlučio i na presađivanje palca noge na desnu ruku, čime je završen proces rekonstrukcije šake.

Nije vjerovao da će ponovo imati prste

Pacijent se uspješno oporavlja nakon operacije, a za AA je izjavio kako se odlučio na transplantaciju, uprkos velikom riziku, kako bi ponovo imao funkciju šake.

“Osjećam se dobro, a šaka je svaki dan sve bolje i bolje”, rekao je Talundžić i dodao kako nakon nesreće nije vjerovao da će ponovo imati funkcionalnu šaku.

aa_picture_20151103_6704172_web

Adnan Zečo

U hirurškom timu koji je obavio operaciju je bio i Goran Obradović, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije, koji je rekao da pacijent nakon rekonstrukcije palca i prethodne transplantacije dva prsta sada ima tri prsta kojima može da hvata neke sitnije predmete.

“Operacija je bila vrlo zahtjevna zato što se šiju jako mali krvni sudovi. To je mikrohirurška tehnika gdje se pod mikroskopom krvni sudovi koji su manji od jednog milimetra, vene su dva milimetra, ušivaju da bi se dobila prohodnost. Ova operacija je zaista rijetka i u drugim vrlo naprednim kliničkim centrima”, rekao je Obradović za AA.

Specijalizant plastične i rekonstruktivne hirurgije Adnan Zečo je dodao kako je ovo jedna od najzahtjevnijih operacija iz domena plastične i rekonstruktivne hirurgije obzirom na složenost, na veličinu krvnih sudova i težinu izvodivosti operacije.

Goran Obradović

Goran Obradović

“Riječ je o operaciji kojom pacijent puno dobija na kvaliteti života. To je pacijent koji je povrijeđen prije godinu dana, kada mu je mašina odrezala sve prste na rukama. Funkcija šake je bila neizvodljiva. Tim prstima koje je dobio u dva akta, dva prsta s jedne noge i nakon toga prst s druge noge, puno dobija na funkciji šake i na kvaliteti života. Operacija je trajala devet sati, mada je najvažnije da je bila uspješna”, rekao je Zečo.

Pacijenti u kesi donesu prst

On je kazao kako je operaciju izveo tim od sedam ljekara, anesteziologa, sestri “instrumentarki”, sestri na odjeljenju koje prate pacijenta…

Zečo je dodao da na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju bude sličnih operacija i da se zna desiti da pacijenti u kesi donesu prst koji bude prišiven i ima potpunu funkciju.

Ovakvu vrstu operacije od drugih izdvaja i to što postoji mogućnost da pacijent izgubi zdravi prst na nozi ukoliko operacija ne uspije, čime se udvostručava rizik.

aa_picture_20151103_6704175_web

Vanis Dujso

Specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije Vanis Dujso je rekao da je ova operacija potvrdila da ljekari na UKCS-u prate svjetske trendove i napredak medicine.

On je istakao da je dodatna otežavajuća okolnost bila što je kod pacijenta trebalo “skinuti” zdravi prst i transplantirati ga na drugo mjesto. Postojala je mogućnost da se stvori dodatni problem uzimanjem zdravog prsta i prebacivanjem na ruku gdje treba uspostaviti funkcionalnost.

“Tako je ovdje pored zahvata postojalo i dodatno opterećenje vezano za pacijenta jer se trebao zdravi dio tijela prebaciti na drugo mjesto”, rekao je Dujso.

On nije mogao reći u kojem procentu će biti vraćena funkcionalnost šake, ali će operacija obezbijediti funkciju pacijenta koji će moći da koristi prste, omogućit će mu da ima precizne pokrete, da može raditi s tom rukom…

Važan segment ovakve operacije je i estetski dio na koji je ljekarski tim obratio posebnu pažnju.

Alija Aginčić

Alija Aginčić

“Nama je, pored toga što se radi rekonstruktivni operativni zahvat, važna i ta funkcionalna rekonstruktivna hirurgija. Ti prsti noge ne odgovaraju prstima ruke, ali se vodilo računa o tome koji prst s noge uzeti, na koji način će se obezbijediti dužina, kako će izgledati mjesto odakle se uzima prst, da se to na stopalu što manje primijeti, a isto tako da se inkorporiraju na šaku, gdje će dobiti koliko-toliko pristojan izgled”, rekao je Dujso.

Posljednji put operacija izvedena prije rata

U operacionoj sali je bio i specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije Malik Jakirlić koji je rekao da ovakva operacija zahtijeva, ne individualnost već timski rat.

“Ovakvu operaciju može izvesti samo tim od četiri do šest ljekara koji u određenim fazama rade zajedno, a u određenim se smjenjuju. U ovom operativnom zahvatu veliku podršku daju i specijalisti anesteziolozi koji održavaju vitalne parametre pacijenta na odgovarajućem nivou, jer bez toga bi i uspjeh operacije bio upitan. Ova vrsta operacije se u svijetu radila krajem 60-ih godina, na ovoj klinici je zadnji put urađena 80-ih godina predvođena profesorom Ninkovićem (Milomir op.a), mada je kod ovog pacijenta urađena uspješna operacija u dva navrata i uradila je timski ova ekipa”, rekao je Jakirlić.

aa_picture_20151103_6704174_web

Mladim kolegama je tokom operacije, kako kaže, pomagao i prim. dr. Alija Aginčić, koji je naglasio kako je ova operacija rađena prvi put prije rata i poslije rata u dva navrata od istog tima na istom pacijentu.

“O ovoj operaciji danas pričamo jer je radio mladi tim. Mi stariji smo samo malo pomagali i nadgledali, ali najveći dio posla su uradili mlade kolege i to je bit ovog operativnog zahvata”, rekao je dr. Aginčić i dodao da je rezultat fascinantan i da će se pacijent moći služiti desnom skoro kao “zdravom” lijevom rukom.

aa_picture_20151103_6704185_web

Uz mlade ljekare Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju UKCS-a tim su čini i dr. Edi Muslić, prim. mr. sci. dr. Alija Aginčič, prim. dr. Alemko Čvorak sa instrumentarkama Almom Lemeš, Indirom Ormanović i Lejlom Hadžić. Operaciju je vodio tim anesteziologa dr. Elvedina Kominlija i dr. Ivan Zaratin, te anestetičari Nermina Brutus, Enisa Rožajac i Belma Mušija.