koronavirus

Veliko žarište u Međugorju, ogroman je broj zaraženih: “Kontakata imamo bezbroj”

PXL_100320_28364206.jpg.688x388_q85_crop_upscale

Infektolog Jurica Arapović iz Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) u Mostaru rekao je kako se većina od do sada 21 oboljelog u općini Čitluk odnosi na klaster Međugorje

Ukupan broj zaraženih koronavirusom na području Hercegovine premašio je u četvrtak 100, s petnaest novih slučajeva registriranih u posljednja 24 sata, od čega ih je desetero povezano sa slučajem redovnika u poznatom hodočasničkom mjestu Međugorju.

Infektolog Jurica Arapović iz Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) u Mostaru rekao je kako se većina od do sada 21 oboljelog u općini Čitluk odnosi na klaster Međugorje.

“Većina od 21 bolesnika iz Čitluka su izravno povezana sa samostanom časnih sestara. Svi zaraženi su u samostanu ili su smješteni u bolnici. Kontakata nažalost ima bezbroj”, rekao je Arapović na konferenciji za novinare.

Pojasnio je kako se četvero redovnika iz Međugorja nalazi na bolničkom liječenju, dok se ostali nalaze u izolaciji. Liječnici ih sve u domu časnih sestara drže pozitivnim dok se ne dokaže suprotno, zbog čega je i uvedena karantena, javlja Hina.

Po njegovim riječima zabilježena je zaraza koronavirusom kod jednoga djeteta smještenog u Majčinu selu, nedaleko Međugorja, u kojemu su smješteni maloljetnici i o kojima skrbe časne sestre.

“Tamo je šezdesetak kontakata i svi su pod epidemiološkim nadzorom”, dodao je infektolog.

Dr. Arapović je istaknuo kako je sada ključno pokušati staviti pod nadzor širenje zaraze koronavirusom jer je bio ostvaren veliki broj kontakata.