Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Venecijanska komisija: Dan RS-a vrijedi samo za jedan narod

BiH

milorad dodik

Venecijanska komisija smatra da je izbor 9. januara za Dan Republike, podstaknut osjećajima i događajima od značaja za samo jedan narod, dok ga druge zajednice smatraju bolnom uspomenom, ocjena je Evropske komisije za demokratizaciju putem prava, na upit Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je zatražio mišljenje po apelaciji koju je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, podnio Ustavnom suda BiH za ocjenu ustavnosti članova Zakona o praznicima RS, kojima se kao zvanični praznik 9. januar utvrđuje kao Dan Republike.

Bez obzira na to, on je nametnut svim građanima u entitetu Republike Srpska. U svjetlu toga, zaključuje se da nastavak obilježavanja ovog datuma može dovesti do diskriminacije.

Evropska komisija za demokratizaciju putem prava, poznatija kao Venecijanska komisija, na 96. plenarnoj sjednici, usvojila je mišljenje o usklađenosti izbora Dana Republike Srpske sa antidiskriminatornim standardima Vijeća Evrope, odnosno Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Zahtjev za mišljenje po ovom pitanju, uputio je Ustavni sud Bosne i Hercegovine, još 20. 06. 2013. godine, a u vezi sa ocjenom ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o praznicima Republike Srpske. U mišljenju se podvlači da Ustav BiH poznaje, ne samo obavezu zaštite individualnih prava i sloboda u slučajevima diskriminacije, već i u smislu ustavnog principa jednakosti svih konstitutivnih naroda, čime se zabranjuje bilo kakva privilegija ili eskluzivitet jednog naroda u odnosu na druga dva.

Venecijanska komisija smatra da je izbor 9. januara za “Dan Republike”, podstaknut osjećajima i događajima od značaja za samo jedan narod, dok ga druge zajednice smatraju bolnom uspomenom. Bez obzira na to, on je nametnut svim građanima u entitetu Republika Srpska. U svjetlu toga, zaključuje se da nastavak obilježavanja ovog datuma može dovesti do diskriminacije u vezi sa Članom 1. Protokola 12.,te članom 2(a), (c) i (d) Međunarodne konvencije za eliminaciju svih oblika rasne diskriminacije, a u vezi sa članom II (4) Ustava Bosne i Hercegovine.

Ranije je navedeno kako će po dostavljanju ovog mišljenja Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, sudije Ustavnog suda BiH donijeti konačnu odluku u vezi sa ovim pitanjem. Učinjeno je to tek gotovo pune dvije godine nakon mišljenja Venecijanske komisije.

Naime, u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine sutra će se održati javna rasprava povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske koji je podnio Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH.

Kako je saopćio advokat Nedim Ademović, opunomoćenik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, postupak je pokrenut zbog stava podnosioca zahtjeva da ove odredbe nisu u skladu sa Ustavom BiH i da negiraju osnovne vrijednosti bh. ustavnopravnog poretka, dok suprotna strana smatra da osporene odredbe jesu u skladu sa Ustavom BiH.

“Na javnoj raspravi, iznijećemo sve argumente u vezi sa osnovanosti podnesenog zahtjeva. Predmet zahtjeva za ocjenu ustavnosti su odredbe člana 2. stav 1b) i člana 3. stav 1. b) Zakona o praznicima Republike Srpske, koje propisuju pravo entiteta na svoj “Dan Republike”, a koji je određen na datum, 9. januar. Uz dužno poštivanje činjenice da postoji velika zainteresovanost za ovaj predmet podnosilac zahtjeva i pravni tim neće davati bilo kakve izjave u vezi sa predmetom do okončanja javne rasprave”, naveo je pravni zastupnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića advokat Nedim Ademović.