BiH

Venecijanska komisija: Odustajanje od referenduma jedina legitimna odluka RS-a

23/09/2016

Venecijanska komisija uznemirena je činjenicom da, uprkos odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od 17. septrembra 2016. godine kojom je obustavljen referendum u Republici Srpskoj, Vlasti RS-a ipak namjeravaju organizirati referendum, saznaje BHRT u ovoj Komisiji.

Iz Venecijanske komisije poručuju da je “Ustavni sud utvrdio da je Dan Republike Srpske neustavan kao diskriminirajući nad nesrpskim stanovnicima entiteta, a svrha referenduma je da se dovedu u pitanje ovlaštenja tog suda, što nije prihvatljivo”.

– U državi gdje je na snazi vladavina prava Presude Ustavnog suda se provode i nisu nikakve teme za glasanje, bilo u parlamentima bilo u narodu – stav je Venecijanske komisije.

Iz Venecijanske komisije je poručeno da je nakon odluke Ustavnog suda jedina moguća legitimna reakcija vlasti u RS-u, u državi koja je članica Vijeća Evrope, odustajanje od referenduma, prenio je BHRT.

Venecijanska komisija je savjetodavno tijelo Vijeća Evrope, međunarodne asocijacije koje čini ukupno 47 evropskih i susjednih zemalja. To tijelo bavi se ustavnim pitanjima, izbornim pitanjima i općenito djelovanjem demokratskih ustanova.

Komentari