Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kovač: Akcije koje dovode u pitanje opstanak BiH za Hrvatsku nisu prihvatljive

miro kovač

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač nakon završenog 71. zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku je poručio kako za Hrvatsku opstojnost BiH nema alternativu. Kazao je kako od Srbije očekuje pozitivnu ulogu u smirivanju tenzija oko najavljenog referenduma u Republici Srpskoj, ali i izmjenu zakona o regionalnoj nadležnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

”Mislim da sad treba smiriti tenzije. Bilo kakve akcije koje dovode u pitanje opstojnost BiH za Hrvatsku nisu prihvatljive“, kazao je Miro Kovač nakon završetka trodnevnog boravka na UN-ovom sastanku u New Yorku.

Kovač je uvjeren kako će i Srbija konstruktivno djelovati na sunarodnjake u BiH, u Republici Srpskoj.

”Nema alternative opstojnosti BiH, Hrvatska želi da sva tri naroda budu ravnopravna i ustavotvorna te da se BiH kreće prema članstvu u EU”, poručio je Kovač.

Istakao je da ”referendumi koji bi doveli u opasnost samu opstojnost države za Hrvatsku nisu prihvatljivi“.

Sa američkim državnim sekretarom Johnom Kerryem nije konkretno razgovarao o referendumu, kazao je Kovač, no dodao je kako ga je upozorio na stanje u BiH, kao i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović .

Na pitanje kako komentira vijest da su dva hrvatska zrakoplova nadletjela teritorij RS-a, kazao je kako o tome nije obaviješten.

Kovač je kazao kako se u New Yorku sastao na trilaterali sa kolegama iz BiH i Turske. Razgovarali su o stabiliziaciji stanja u BiH i jugoistočnoj Europi te o jačanju gospodarske suradnje između tri zemlje.

Kazao je kako se susreo u nekoliko prigoda i srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivicu Dačića. Ponovio je kako je Hrvatska za dobrosusjedsku suradnju sa Srbijom no kako neće odustati od svih kriterija za pristupanje Srbije u EU.

”Naš je prijedlog kolegama iz Srbije da se prestane sa prepucavanjima. Prvi bi korak za suradnju bio da Srbija pokrene izmjenu svoga zakona o ratnim zločinima i da postignemo sporazum da hrvatski sudovi procesuiraju zločine počinjenen u Hrvatskoj, a srpski sudovi zločine počinjene u Srbiji“, kazao je Kovač.