Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Veterinarski inspektori u Kantonu Sarajevo donijeli 129 rješenja

autopijaca

Veterinarski inspektori Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo tokom ove godine donijeli su 129 rješenja, od kojih je 48 doneseno u cilju provedbe obaveznih mjera zaštite zdravlja životinja i kontrole zaraznih bolesti.

Pored toga, u ovom inspektoratu je primljeno i obrađeno 26 prijava koje se odnose na sumnju ili pojavu zaraznih bolesti na području Kantona Sarajevo.

Između ostalih mjera za sprečavanje, suzbijanje i iskorjenjivanje zaraznih bolesti, koje podrazumijevaju zabrane i ograničnja kretanja, dodatna laboratorijska ispitivanja, obavljanje temeljne dezinfekcije i drugih mjera, od početka godine je izvršena i eutanazija, te neškodljivo uklanjanje 30 životinja.

U 25 slučajeva radi se o zaraznoj influenci ptica, u tri slučaja riječ je o brucelozi domaćih preživara, a zabilježena su i dva slučaja infektivne anemije kopitara, dok je zbog prisustva uzročnika američke gnjiloće spaljivanjem uništena 21 pčelinja košnica.

Za kontrolu zaraznih bolesti od krucijalnog značaja je rano otkrivanje znakova bolesti, pravovremeno prijavljivanje veterinarskim organizacijama, te dalje kliničko i dijagnostičko ispitivanje, navode iz Uprave za inspekcijske poslove KS-a.

Ističu da je samo ranim otkrivanjem bolesti moguće spriječiti oboljevanje ljudi u slučaju zoonoza, odnosno bolesti koje su prenosive za životinja na ljude (bruceloza, Q groznica i druge), ali i spriječiti značajne ekonomske gubitke, koji nastaju uginućima životinja, smanjenjem proizvodnje, pobačajima.

Programom zdravstvene zaštite životinja u 2017. godini propisane su obavezne mjere koje se provode s ciljem ranog otkrivanja i suzbijanja zaraznih bolesti od pojednih životinjskih vrsta.

Program, između ostalog, uključuje kontrolu bruceloze kod preživara, infektivne anemije kopitara, kliničko i dijagnostičko ispitivanje američke gnjiloče, vakcinaciju pasa protiv bjesnila i druge mjere, saopćeno je iz Uprave za inspekcijske poslove KS-a.