BiH

RS

Veto Kluba Bošnjaka na zakone NSRS u vezi odluke Valentina Inzka

05/08/2021

Ovi zakoni su usvojeni na sjednici održanoj 30. jula po hitnom postupku i na prijedlog klubova poslanika SNSD, SDS, PDP, DEMOS, SP, DNS, US, SPS, NPS i poslaničke grupe NDP

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska na današnjoj sjednici donio je Odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zakone koje je usvojila Narodna skupština RS-a na posljednjoj posebnoj sjednici, javlja Anadolu Agency (AA).

Veto do okončanja postupka Klub bošnjačkog naroda stavio je na Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika koja se odnosi na Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i Zakon o dopuni Krivičnog zakonika RS-a.

Ovi zakoni su usvojeni na sjednici održanoj 30. jula po hitnom postupku i na prijedlog klubova poslanika SNSD, SDS, PDP, DEMOS, SP, DNS, US, SPS, NPS i poslaničke grupe NDP.

Poslanici svih stranaka sa sjedištem u RS-u usvojili su i odluke kojima oba zakona stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS.

U pitanju je reakcija Narodne skupštine RS-a na odluku bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka da, koristeći svoje ovlasti, donese dopunu Krivičnog zakona BiH, kojom je uveo zabranu negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravomoćnim presudama nadležnih međunarodnih i domaćeg suda.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.