Video nadzor postavljen na nekoliko lokacija u centru Vogošće

vogosca_video_nadzor222

Općina Vogošća finansirala je projekt postavljanja video nadzora na nekoliko lokacija na području te općine radi povećanja sigurnosti građana i bezbjednosti saobraćaja.

U saopćenju za javnost Općine Vogošća navodi se da video nadzor javnih gradskih površina služi i kao način za preventivno djelovanje u sprečavanju kriminalnih djela ili vandalizma, jer se tako stavlja do znanja izvršiocima da će brzo biti prepoznati i procesuirani.

Projekt video nadzora obuhvata lokacije Hotel Sunce, raskrsnica ulica Jošanička i Omladinska, raskrsnica kod zgrade Općine Vogošća i Trg ispred Sportske dvorane “Amel Bečković”.

Sve kamere video nadzora na tim lokacijama bit će uvezane u jedinstveni sistem monitoringa video nadzora u općinskoj zgradi, koji će biti dostupan službenicima Policijske stanice Vogošća.

Inicijativu za implementaciju projekta povećanja sigurnosti građana i bezbjednosti saobraćaja, kao i javnih gradskih površina na području općine Vogošća kroz uspostavu video nadzora određenih lokaliteta pokrenula je Policijska stanica Vogošća. Odlukom Općinskog štaba civilne zaštite Vogošća imenovana je komisija koja je imala obavezu da izradi projektni zadatak i pristupi realizaciji izgradnje i instaliranja sistema video nadzora na području te općine.

Vrijednost tog projekta je 88.000 KM, a novac je osiguran iz prošlogodišnjem općinskog budžeta. Nadzor nad realizacijom poslova s finansijskog i tehničkog aspekta povjeren je Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Općine Vogošća.