BiH

nsrs

Vidić: Struja u RS-u će poskupjeti; Višović: To je laž

26/09/2019

"O tome odlučuje Narodna skupština i ova opoziciona priča je čisto politikantstvo. Kako možete pozvati građane na proteste o nečemo što nije u najavi, a to je poskupljenje struje", rekao je Višković tokom skupštinske rasprave o Nacrtu zakona o električnoj energiji

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zoran Vidić tvrdi da će u RS-u poskupjeti električna energija za domaćinstva.

“Pripremaju građane na poskupljenje struje. Struja je prvo poskupjela privredi, pa će stanovništvu. Na kraju će se poskupljenje domaćinstvima i desiti”, rekao je Vidić na konferenciji za novinare u blizini zgrade Vlade Republike Srpske.

On kaže da normalan život nije lukzus i ne bi smio da bude, jer 400 kilovata potrošnje električne energije nije luksuz za građane.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Mitrić kaže da je poskupljenje struje jedan od razloga zbog kojih mladi napuštaju Republiku Srpsku.

On je pozvao građane da dođu sutra u 18.00 sati na protest u banjalučkom parku Mladen Stojanović u organizaciji SDS-a, i iskažu nezadovoljstvo zbog najavljenog poskupljenja električne energije u Republici Srpskoj.

Predstavnik Mladih SDS-a Nemanja Stanić rekao je da su mladi ove stranke izveli performans na način da premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću poklone grijalicu kako bi ukazali na problem povećanja cijene struje za građane.

“Premijer Višković neka pokuša ovom grijalicom da zagrije svoj kabinet i da ne potroši 400 kilovata struje”, kaže Stanić.

Stanić je rekao da mladi SDS-a apeluju na vlasti Republike Srpske da ovom problemu pristupe mnogo ozbiljnije, da razmotre sve mogućnosti i da se konstantno ne uvode novi nameti građanima Srpske.

Višković: To je apsolutna laž

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da priča o poskupljenju električne energije, o čemu govori opozicija i najavljuje proteste, predstavlja apsolutnu laž.

“Struja za 86 odsto potrošača, čija potrošnja ne prelazi 500 kilovata mjesečno, neće poskupjeti dok traje mandat ove Vlade. A ostali će biti predmet razmatranja”, rekao je Višković.

On je naveo da za svako poskupljenje moraju biti stvoreni tehnički i ostali uslovi, dodajući da treba mijenjati i određene zakone da bi bila povećana cijena.

“O tome odlučuje Narodna skupština i ova opoziciona priča je čisto politikantstvo. Kako možete pozvati građane na proteste o nečemo što nije u najavi, a to je poskupljenje struje”, rekao je Višković tokom skupštinske rasprave o Nacrtu zakona o električnoj energiji.

On je poručio opozicionarima da će struja možda poskupjeti za dvije, pet godina, ali da ne traže od njega da kaže kada će se to desiti.

Višković je rekao da se u vezi sa cijenama struje rade stručne analize.

“Spreman sam da podnesem bilo koju sankciju kada nađete da sam rekao da će struja poskupjeti od tog i tog datuma, da će poskupjeti 10 ili 70 odsto i da će platni razredi biti toliki i toliki… Nisam to rekao”, ponovio je Višković.

On je rekao da su preliminarne analize pokazale da 86 odsto domaćinstava nema veću potrošnju od 500 kilovata mjesečno, dok kod 14 odsto ona doseže i do 2.000 kilovata.

“Luksuz je u tom smislu svugdje u svijetu odvojen od osnovnih životnih potreba”, rekao je Višković povodom najave pojedinih predstavnika opozicije da će organizovati proteste zbog, kako su naveli, povećanja cijena električne energije za domaćinstva.

Komentari

Autor: Mirna Sadiković (Radio Slobodna Evropa)

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.