Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vidović: Kazna doživotnog zatvora je pravedna odluka

BiH

Vasvija Vidović
Vasvija Vidović

Advokatica Vasvija Vidović istakla je da je kazna doživotnog zatvora pravedna presuda za ratnog komandanta Vojske RS Ratka Mladića, iako je osuđen za genocid, kako kaže, „samo u Srebrenici“

– Imala sam nadu, s obzirom na nove dokaze, da će Ratko Mladić biti optužen i za genocid u Prijedoru. Bez obzira, on je optužen za najteža krivična djela, za genocid i za istrebljenje kao zločin protiv čovječnosti i smatram da je kazna doživotnog zatvora pravedna presuda – kazala je advokatica Vasvija Vidović za TV N1.

Pojašnjava da očekuje da će se Mladićeva odbrana svakako žaliti, ali pravda za žrtve je donekle zadovoljena te da je Tribunal opravdao svoje postojanje.

Na izricanju presude Ratku Mladiću, Sudsko vijeće Haškog tribunala donijelo je presudu da genocid nije počinjen u šest bh. općina, jer je ubijena, kako su utvrdili, “relativno mala grupa Bošnjaka”.

Većina članova Vijeća, uz suprotno mišljenje sudije Alfonsa Orije, konstatirala je da su fizički izvršioci u općinama Sanski Most, Vlasenica i Foča, kao i izvjesni izvršioci u općinama Kotor-Varoš i Prijedor namjeravali bosanske muslimane uništiti kao dio zaštićene grupe.

Vijeće je konstatiralo da je jedini razuman zaključak taj da su fizički izvršioci imali traženu namjeru da unište značajan dio zaštićene grupe bosanskih muslimana.