BiH

jednokratna pomoć

Vidović objavila koliko pripadnika boračke populacije ima pravo na pomoć od 100 KM

15/07/2022

Isplata jednokratne pomoći od 100 KM za 180.000 nosilaca boračkih prava, a u tu brojku ne ulaze borci koji su stekli status penzionera

Ministrica finansija bh. entiteta Republika Srpska Zora Vidović izjavila je Srni da će u tom entitetu od ponedjeljka, 18. jula, početi isplata jednokratne pomoći od 100 KM za boračke kategorije, koje nisu penzioneri, a kojih je čak 180.000.

Vidovićeva je rekla da će isplate biti vršene na osnovu spiskova koje će Ministarstvu finansija dostaviti Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite.

Ona je dodala da će isplatom biti obuhvaćena lica kojima je rješenjem nadležnog organa utvrđen status borca, ratnog vojnog invalida, člana porodice poginulog borca, to jest za korisnike porodične invalidnine.

– Prema informacijama kojima raspolažemo, oko 180.000 osoba koja su nosioci boračkih prava nisu nosioci prava na penziju – rekla je Vidovićeva.

Ona je napomenula da će prvo biti izvršena isplata boračkim kategorijama, a zatim penzionerima, te da će 100 KM biti moguće dobiti po samo jednom osnovu.

– Sredstva u iznosu 40 miliona KM su obezbijeđena u Rebalansu budžeta RS za 2022. godinu kao dio mjera koje imaju za cilj ublažavanje negativnih posljedica inflacije, a njima je, osim korisnika po osnovu boračkih prava, obuhvaćena i isplata jednokratne novčane pomoći korisnicima penzija kod Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS – rekla je Vidovićeva.

Osvrćući se na isplatu jednokratne pomoći mladima, Vidovićeva je rekla da je Ministarstvo finansija, u skladu sa odlukom Vlade, ukupno isplatilo 7.460.500 KM na bankovne račune mladih koji su se registrovali putem aplikacije i koji su prošli provjeru Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Prema podacima koje iznijela, do sada se za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć mladima od 100 KM prijavilo 110.707 zainteresovanih u RS i Brčko Distriktu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.