Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nsrs

Ministrica Vidović predložila kratkoročno zaduženje RS od 224 miliona eura

NSRS

Zaduživanje putem emisije kratkoročnih hartija od vrijednosti – trezorskih zapisa može se vršiti pod uslovima da maksimalan iznos kratkoročnog duga u toku 2021. godine može biti najviše do pomenutih osam odsto redovnih prihoda ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini

Prijedlogom odluke o kratkoročnom zaduživanju Republike Srpske emisijom trezorskih zapisa za 2021. godinu definisano je da maksimalan iznos stanja kratkoročnog duga ne može biti veći od osam odsto redovnih prihoda ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini, što prema usvojenom drugom rebalansu budžeta RS za ovu godinu iznosi 224,2 miliona KM, navedeno je u obrazloženju ove odluke.

Govoreći u Narodnoj skupštini o ovoj tački dnevnog reda, ministrica finansija RS Zora Vidović je naglasila da je razlog za donošenje ove odluke potreba da se emisijom trezorskih zapisa obezbijedi blagovremeno izvršenje planiranih budžetskih obaveza, te da se time prevaziđe nesaglasnost zbog neravnomjernog priliva sredstava u budžet.

Zaduživanje putem emisije kratkoročnih hartija od vrijednosti – trezorskih zapisa može se vršiti pod uslovima da maksimalan iznos kratkoročnog duga u toku 2021. godine može biti najviše do pomenutih osam odsto redovnih prihoda ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini.

“Kamatna stopa na osnovu navedene vrste zaduživanja može biti maksimalno relevantni euribor plus 1,75 odsto i rok dospijeća može biti najduže do godinu dana”, navedeno je u obrazloženju prijedloga ove odluke, koji je razmotren u NSRS.

U Narodnoj skupštini RS je data pauza, nakon čega će uslijediti glasanje o apsolviranim tačkama dnevnog reda 17. posebne sjednice NSRS.