FIFA

Robert Lewandowski proglašen za najboljeg fudbalera svijeta

Za najboljeg trenera ponovo izabran Jurgen Klopp, dok je najbolja fudbalera Lucy Bronze

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) večeras je na virtualnoj svečanosti proglasila najbolje u 2020. godini, koju je obilježila pandemija koronavirusa. Za najboljeg fudbalera u godini na izmaku proglašen je Poljak Robert Lewandowski, prenosi Anadolu Agency (AA).

U užem izboru za FIFA-inu nagradu uz Lewandowskog bili su Cristiano Ronaldo i Lionel Messi, koji su dominirali posljednju deceniju. Međutim, u 2020. godini Lewandowski ih je nadmašio sjajnim igrama u dresu minhenskog Bayerna s kojim je osvojio prvenstvo, Kup i Superkup Njemačke te Ligu šampiona i Superkup Evrope. Uz to poljski reprezentativac je bio najbolji strijelac Bundeslige (34 gola) i Lige šampiona (15) te je već proglašen najboljim fudbalerom u Evropi i Njemačkoj u 2020. godini.

Za najboljeg trenera u FIFA-inom izboru proglašen je Jurgen Klopp, koji je Liverpool superiorno odveo do naslova šampiona Engleske, i to prvi put nakon 30 godina. “Redsi“ su naslov osvojili uz rekordnih 99 bodova u Premier ligi. To je bilo dovoljno da Klopp odbrani titulu najboljeg trenera svijeta koju je ponio prošle godine, nakon što je s Liverpoolom osvojio Ligu šampiona. Uz Kloppa među tri kandidata za nagradu bili su još Marcelo Bielsa, trener Leedsa i Hans-Dieter Flick koji je odveo Bayern do čak pet trofeja u protekloj sezoni. Izbor Kloppa je izneđujući, jer je Flick u skladu sa rezultatima u 2020. godini važio za apsolutnog favorita.

Za najbolju fudbalerku svijeta u godini na izmaku proglašena je Engleskinja Lucy Bronze. Ona je postala prva odbrambena igračica koja je proglašena najboljom na svijetu. Bronze trenutno nosi dres Manchester Cityja s kojim je osvojila FA kup.