Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vještačenje kovača

Suđenje za ubistvo Krunića: Ni na jednom snimku nije moguće utvrditi broj registarskih oznaka

Očigledno je neko bio šofer tih auta, ali se identitet ne može utvrditi

Vještak za forenzičku analizu video snimaka Gregor Kovač putem video linka svjedočio je juče u Okružnom sudu u Banjoj Luci na suđenju za ubistvo biznismena Slaviše Krunića i Žarka Pavlovića, te ranjavanje Gorana Ilića, piše Dnevni avaz.

Za planiranje i organizovanje atentata optuženi su Benedi Đukanović i Emilio Baldo, dok se za pomaganje tereti bivši radnik “Sector securitija” Rodoljub Gajić.

U svemu je učestvovao i Željko Kovačević koji je ubijen u razmjeni vatre.

Kovač je analizirao snimke više nadzornih kamera na kojima se vide automobili, za koje tužilaštvo tvrdi da su koristili optuženi, ali ni sa jednog snimka nije mogao da potvrdi registarske oznake, niti je mogao potvrditi identitet vozača.

Ipak, Kovač je potvrdio da se na nekoliko snimaka nalaze crvena Opel Corsa i bijeli Golf 7 koji po individualnim i opštim karakteristika odgovaraju autima koji su tokom istrage oduzeti od optuženih.

– Očite jednakosti za crvenu Corsu zabilježene su na tri kamere i s najvišim stepenom vjerovatnoće se može reći da je to ona, čije su mi nesporne fotografije dostavljene. Na četiri snimka poređenje je moguće samo po osnovnim karakteristika, ali ne i individualnim i ocjena je da bi to “moglo biti” to vozilo. Za Golfa se pouzdano mogu potvrditi sa dvije kamere – rekao je Kovač.

Pojasnio je da bi vještačenje bilo preciznije da su mu dostavljeni kvalitetniji snimci.

– Očigledno je neko bio šofer tih auta, ali se identitet ne može utvrditi. Ne može se reći ni da li je vozio muškarac ili žena. Ni na jednom snimku nije moguće utvrditi broj registarskih oznaka – rekao je Kovač.

U unakrsnom ispitivanju Tatjana Savić, advokat prvooptuženog Benedija Đukanovića, upitala je vještaka koji mu je nesporni snimak Golfa dostavljen na analizu, kada se zna da je to vozilo pronađeno u junu ove godine, a vještačenje je urađeno u decembru prošle. Vještaj je rekao da mu je dostavljena fotografija Golf.