Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vidović: Vjerujem da će Izetbegovićeva izjava ići u korist Radončiću

vasvija vidovic

Vasvija Vidović, članica advokatskog tima lidera SBB-a Fahrudina Radončića, kazala je za televiziju N1 da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH nakon današnje odluke Vanraspravnog vijeća Suda BiH kojom je odbačena žalba o određivanju jednomjesečnog pritvora Radončiću.

Kako je za N1 kazala Vidović, današnja odluka Vanraspravnog vijeća Suda BiH je očekivana s obzirom, kako je navela, na dosadašnji tok postupka.

“I do sada je Sud BiH olako prelazio preko teških povreda ljudskih prava koje su zaista ispoljene u tom predmetu. Mi očekujemo više od Ustavnog suda BiH jer on slijedi međunarodne standarde i podnijet ćemo apelaciju u najkraćem mogućem roku Ustavnom sudu BiH. U međuvremenu, u konsultacijama smo sa stranima kolegama u pogledu nekih specifičnih aktivnosti kada su u pitanju međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava”, kazala je Vidović.

Na upit da li bi odluka Ustavnog suda BiH po apelaciji odbrane Radončića mogla biti donesene prije isteka jednomjesečnog pritvora lideru SBB-a koji može trajati do 25. februara ili do nove odluke Suda, Vidović kaže da je to teško izvodivo.

“Ustavni sud je dužan da hitno razmatra pritvorske odluke. Teško je očekivati, ali vjerujem da će Ustavni sud uzeni apelaciju u hitnu proceduru”, kazala je ona.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine danas je saslušalo člana Predsjedništva BiH i lidera SDA u ovom konkretnom slučaju, tačnije zbog načina na koji je imenovana ambasadorica BiH u Sloveniji Nermana Hadžijahić koju je SBB predložio Izetbegoviću.

“Mislim da bi njegova izjava mogla biti od koristi za razjašnjenje činjeničog stanja obzirom da je tu odluku o imenovanju donijelo Predsjedništvo BiH. Izetbegović može dati objašnjenje u vezi s tim. Tužilaštvo BiH je pozvalo sve osobe koje su spomenute u tim razgovorima. Nemam razloga da ne vjerujem da će izjava Izetbegovića ići u korist Radončića. Vjerujem da hoće. Ne vjerujem da bi Predsjedništvo BiH donijelo odluku na nezakonit način”, kategorična je advokatica Vidović.

Uz Vidović i Dragana Barbarića, u odbranu Fahrudina Radončića uključio se advokat Asim Crnalić.