Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obama prvi put u džamiji u SAD-u: Islam je vjera koja zabranjuje terorizam

obama dzamija

Američki predsjednik Barack Obama je prilikom prve posjete jednoj džamiji u Sjedinjenim Američkim Državama izjavio da od njihovog osnivanja muslimani čine dio SAD-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Naglasio je da i muslimani obavljaju dužnost u policiji, obavještajnim službama i vojsci te čine napore kako bi SAD bila sigurna zemlja.

“Antimuslimanska retorika u SAD-u nikada neće biti dobrodošla”, rekao je Obama.

Smatra kako i muslimani poduzimaju velike napore kako bi SAD živjele u slobodi i miru.

“Vi ste i muslimani i Amerikanci”, poručio je Obama, dodajući kako je islam vjera koja zabranjuje terorizam.

“Islam gaji tradiciju koja zagovara poštivanje drugih”, rekao je američki predsjednik.

Dodao je kako terorističke organizacije poput ISIS-a ne štite islam ili muslimane te podsjetio da su većina žrtava terorista upravo muslimani.

Na kraju je istakao kako je zabrinut zbog toga što se, zato što su muslimani, neke muslimanske porodice ne osjećaju sigurno u SAD-u.

Obama je danas podsjetio džamiju Islamske zajednice u Baltimoreu, gdje je razgovarao s čelnicima te zajednice i održao govor. Cilj te posjete je opovrgavanje oštre predizborne retorike republikanaca usmjerene protiv muslimana.

Inače, američki predsjednik je tokom dva mandata posjetio više džamija u Maleziji, Indoneziji i Egiptu, ali do sada nije u tom svojstvu boravio ni u jednoj od više od 2.000 džamija u SAD-u.

Obama je 2009. godine, nedugo nakon što je izabran za predsjednika, otputovao u prijestonicu Egipta Kairo, gdje je pozvao na “novi početak” s muslimanskim svijetom.