Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

povoljni krediti

Vijeće EU donijelo paket pomoći od tri milijarde eura, za BiH 250 miliona eura

vijece-eu-1

Finansijska pomoć biće pružena u obliku kredita pod vrlo povoljnim uslovima, a za BiH je namijenjeno 250 miliona eura

Vijeće Evropske unije danas je donijelo odluku o pružanju makrofinansijske pomoći u iznosu od tri milijarde eura za deset partnera obuhvaćenih procesom proširenja i partnera u susjedstvu, kako bi im se pomoglo da se suoče s ekonomskim posljedicama pandemije bolesti COVID-19, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Finansijska pomoć biće pružena u obliku kredita pod vrlo povoljnim uslovima, tako što će Albanija dobiti 180 miliona eura, Bosna i Hercegovina 250 miliona eura, Gruzija 150 miliona eura, Jordan 200 miliona eura, Kosovo 100 miliona eura, Moldavija 100 miliona eura, Crna Gora 60 miliona eura, Republika Sjeverna Makedonija 160 miliona eura, Tunis:600 miliona eura i Ukrajina 1,2 milijarde eura.

Pomoć Evropske unije tim će jurisdikcijama poslužiti za pokrivanje njihovih neposrednih potreba za finansiranjem koje su se povećale zbog izbijanja bolesti COVID-19. Uz podršku Međunarodnog monetarnog fonda, tim sredstvima doprinijeće se jačanju makroekonomske stabilnosti i stvoriće se prostor za usmjeravanje resursa na zaštitu građana i ublažavanje negativnih socioekonomskih posljedica pandemije prouzrokovane novim koronavirusom.