Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rješenje naći do 2022.

Vijeće Evrope: Nova nada za rješenje pitanja presude “Sejdić – Finci”

vijece evrope

Vijeće Evrope je povodom 10 godina od historijske presude Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) u slučaju Sejdić i Finci saopštilo da uprkos brojnim naporima, potrebne reforme nisu usvojene.

Presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić – Finci” potvrdila je diskriminatornu prirodu izbornog sistema u Bosni i Hercegovini i nakon 10 godina izostanka napretka, pojavila se nada da će se rješenje pitanja presude iznaći do izbora 2022. godine, saopštilo je Vijeće Evrope, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vijeće Evrope je povodom 10 godina od historijske presude Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) u slučaju Sejdić i Finci saopštilo da uprkos brojnim naporima, potrebne reforme nisu usvojene.

“Komitet ministara Vijeća Evrope situaciju je okarakterisao kao očito kršenje bezuslovnih obaveza Bosne i Hercegovine prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, a samim tim i njenih obaveza kao države članice Vijeća Evrope”, navodi se u saopštenju.

Komitet je od 3. do 5. decembra održao kvartalni sastanak kako bi izvršio pregled izvršenja presuda i odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Jedan od slučajeva u državama članicama koji su se detaljno ispitali na sastanku je slučaj Sejdić i Finci koji se odnosi na etničku diskriminaciju osoba koje ne pripadaju jednom od “konstitutivnih naroda” (Bošnjaka, Hrvata ili Srba) pri izboru u Dom naroda i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

“Komitet je prošlog proljeća uputio poziv ministru nove vlade da dođe u sjedište Vijeća Evrope u Strasbourgu, kako bi razgovarali o strategiji neophodnoj da se ustavni i zakonodavni aranžmani uspostave prije oktobra 2021., odnosno godinu dana prije sljedećih izbora 2022. godine. Ovaj sastanak je više puta odgođen zbog poteškoća u formiranju nove vlade BiH nakon izbora 2018. godine”, naveli su iz Vijeća Evrope.

Naglasili su da su pomenute poteškoće prevladane i da se uskoro očekuje “obnavljanje potrebnih političkih i pravnih procesa”.

“Nužnost efikasnog djelovanja naglašava činjenica da bi Konvencija, kako je izričito navedeno u Ustavu Bosne i Hercegovine, trebala biti superiornija od svih zakona u državi i da bi sve osobe u državi trebale uživati zagarantovana prava i slobode, uključujući i na političkom polju”, naveli su iz Vijeća Evrope.