Globus

BBC

Nigerijski studenti stigli kući: U BiH bili srdačni, u Hrvatskoj su htjeli pucati na nas

22/12/2019

Abia je opisao ljude u BiH kao “prijateljski” narod te se zahvalio volonterima koji su posjećivali migrantski kamp gdje su bili smješteni i donosili im hranu

Priču o dvojici nigerijskih studenata koji su sticajem okolnosti završili u jednom od migrantskih centara u Bosni i Hercegovini prenio je i britanski BBC. Nakon povratka u matičnu zemlju, kažu da se osjećaju slobodno, ali i da su se ljudi u BiH prema njima ponašali “prijateljski.”

Nakon učešća na studentskom, stonoteniskom turniru u Puli, Uchenna Abia i Kenneth Eboh su se zaputili u Zagreb odakle su trebali odletjeti nazad u Nigeriju.

Ali, tokom kratke posjete glavnom gradu, hrvatska policija ih je privela misleći da se radi o ilegalnim migrantima i odvela na granicu s BiH.

“Silom su nas natjerali u grmlje u BiH. Nismo imali izbora zato što su pokušali da pucaju u nas”, rekao je Eboh, govoreći za BBC-jevu emisiju “Focus on Africa”, prenosi N1.

“Rekli su nam ‘došli ste iz Bosne, morate nazad u Bosnu’”, dodao je.

Pokušaji da uspostave komunikaciju sa službenicima i objasne kako imaju važeću vizu za Hrvatsku bili su bezuspješni.

“Nismo znali razlog zbog kojeg nas šalju u drugu zemlju u ponoć…i natjerali nas da idemo kroz žbunje,” kazao je Eboh.

Abia je opisao ljude u BiH kao “prijateljski” narod te se zahvalio volonterima koji su posjećivali migrantski kamp gdje su bili smješteni i donosili im hranu.

Nakon povratka u Nigeriju, Abia kaže da se osjeća “slobodno i sigurno”.

“Kada si slobodan, znaš da si slobodan,” dodao je.

Hrvatske vlasti su negirale navode nigerijskih studenata rekavši da su studenti nestali nakon što su se odjavili iz svog hotela, navodi se u BBC-jevom tekstu. Rekli su da je namjera službenika bila provjeriti da li je to bio “još jedan pokušaj stranih državljana da zloupotrijebe sportski turnit u Hrvatskoj” kako bi ostali u Evropi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.