Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće ministara BiH: Osnažiti razvoj visokog obrazovanja u BiH

vijece ministara

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o usvajanju Prioriteta za razvoj visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini za period 2016 – 2026.

Ovaj dokument predstavlja najpotpuniji pregled aktivnosti koje bi nadležni organi u BiH trebali provesti u preciziranim rokovima kako bi se osnažio razvoj visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini i ostvarila njegova potpuna uključenost u Evropski prostor visokog obrazovanja.

Prioriteti su grupisani u sedam ključnih područja: dobro upravljanje i menadžment; resursi; povezanost tržišta rada i visokog obrazovanja; standard i kvalifikacija; studentsko iskustvo; internacionalizacija te statistika.

Prioriteti za razvoj visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini rezultat su zajedničkog rada partnera iz BiH i međunarodno priznatih stručnjaka Vijeća Evrope na osnovu temeljite analize stanja u visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini.

Upravni odbor Projekta i Konferencija ministara obrazovanja u Bosni i Hercegovini, koju čine 14 ministara obrazovanja, razmatrali su ovaj dokument, čime je osigurana podrška svih nadležnih obrazovnih vlasti u BiH za njegovo provođenje, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.