BiH

Covax

Vijeće ministara BiH prihvatilo podršku UNICEF-a za procedure nabavke vakcina

30/12/2020

Vijeće ministara je odredilo Ministarstvo civilnih poslova kao nadležnu instituciju u BiH za potpisivanje direktnih sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavku vakcina

Vijeće ministara BiH je na sjednici u utorak, a na inicijativu Ministarstva civilnih poslova BiH, prihvatilo podršku UNICEF-a za procedure nabavke vakcine za Bosnu i Hercegovinu u okviru mehanizma “Commitment agreement-committed purchase arrangement-COVAX“ i usvojilo Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta “Finansiranje troškova iz ugovornih aranžmana za nabavu zdravstvenih protumjera protiv Covid-19 za period 2020.-2022. godine” i korištenju sredstava u iznosu dva miliona KM iz budžeta BiH i međunarodnih obveza BiH za 2020. godinu.

Vijeće ministara je odredilo Ministarstvo civilnih poslova kao nadležnu instituciju u BiH za potpisivanje direktnih sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavku vakcina, materijala za vakcine i opreme protiv Covid-19 zaraznog oboljenja u okviru „EU for Health“ mehanizma, EU Ugovora o „kupovini unaprijed“ (EU Advanced Purchase Agreements) i ovlastilo je ministricu civilnih poslova Bosne i Hercegovine da, uime BiH, izvrši potpisivanje tih direktnih sporazuma.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je usvojilo i Informaciju Ministarstva civilnih poslova BiH o potrebi hitne potpore Europske komisije za osiguravanje dodatnih i jačanje postojećih kapaciteta hladnih lanaca i materijala za cjepiva u BiH pripremljenu sukladno zahtjevima nadležnih institucija u području zdravstva entiteta i Brčko Distrikta BiH, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.