Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

usvojili dokument

Vijeće ministara BiH se pohvalilo povećanjem novčanih doznaka građana iz inostranstva

vijece ministara bih (1)

Prema podacima nadležnih statističkih institucija, tokom 2021. godine u Bosni i Hercegovini je zabilježen rast broja zaposlenih od oko 1,3%, realni rast plata od 2,4%, povećanje novčanih doznaka građana iz inostranstva od oko 20%, a došlo je i do postepenog oporavka kreditne aktivnosti, naročito u domenu sektora stanovništva

Vijeće ministara BiH usvojilo je Dokument “Bosna i Hercegovina – Ekonomski trendovi – godišnji izvještaj 2021”, koji je pripremila Direkcije za ekonomsko planiranje.

Prema ovom dokumentu, ekonomski rast u Bosni i Hercegovini u 2021. godini iznosio je 7,1% u odnosu na godinu ranije i u rangu je regionalnog prosjeka zemalja zapadnog Balkana.

Na relativno visok ekonomski rast u prošloj godini najviše je uticalo povećanje privatne potrošnje od 6,3%, što je predstavljalo više od polovine ostvarenog ekonomskog rasta. Prema podacima nadležnih statističkih institucija, tokom 2021. godine u Bosni i Hercegovini je zabilježen rast broja zaposlenih od oko 1,3%, realni rast plata od 2,4%, povećanje novčanih doznaka građana iz inostranstva od oko 20%, a došlo je i do postepenog oporavka kreditne aktivnosti, naročito u domenu sektora stanovništva.

Na sjednici su usvojene i pojedinačne informacije Direkcije za ekonomsko planiranje kretanju makroekonomskih pokazatelja, i to za period januar – decembar 2021. godine, januar – mart 2022. godine i januar – april 2022. godine.