Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ima i pozitivnih stvari

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH: Trenutno smo u šestom valu pandemije

New Project (35)

Dosad je testirano ukupno 1.316.096 uzorka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 261.227 osoba. Ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 8.999

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Siniša Skočibušić smatra da trenutna epidemiološka situacija u Federaciji BiH nagovještava da pandemija virusa korona neće biti razmjera poput onih ranijih, ali i upozorava na neizvjesnu jesen i važnost mjera individualne zaštite.

– Trenutno smo u šestom valu pandemije. Veliki broj je inficiranih, i dalje bilježimo porast broja osoba koje su na bolničkom liječenju zbog bolesti COVID-19 iako je klinička slika oboljelih sada značajno blaža u odnosu na raniji period. To nas tješi da pandemija neće biti onakvog razmjera, kao što je to bilo ranije, s tim da na jesen ne znamo šta će tačno biti – naglasio je u izjavi za Fenu dr. Skočibušić.

Podsjetio je da i dalje vrijede mjere individualne zaštite poput pravilnog nošenja maske preko usta i lica (posebno gdje na jednom mjestu boravi više ljudi), kao i vakcinacija četvrtom dozom za starije od 60 godina i imonokompromitirane osobe, izbjegavanje velikih okupljanja, lična higijena kao i prozračivanje prostorija.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su, u posljednja 24 sata, ukupno 763 uzorka, od čega je 205 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Kantonu 10. U istom periodu u Federaciji BiH prijavljena su dva smrtna ishoda i to u Kantonu Sarajevo.

Dosad je testirano ukupno 1.316.096 uzorka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 261.227 osoba. Ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 8.999.