BiH

Fokus.ba saznaje

Vijeće ministara BiH smanjuje plaće ambasadorima, Alkalaju će biti povećana

18/11/2020

Najplaćeniji je ambasador BiH pri UN-u, njemu je osnovica plaće povećana sa 1.630 na 1.650 KM

Vijeće ministara BiH na jednoj od narednih sjednica trebalo usvojiti odluku kojom će se skresati plaće bh. ambasadora širom svijeta ali i osoblja u diplomatskoj-konzularnoj mreži BiH, saznaje Fokus.ba.

Piše: A. DUČIĆ

Naime, predlaže se smanjenje osnovice velike većine ambasadora, budući da su njihove plaće bile povećane prošle godine, a što je izazvalo i određene kritike u javnosti.

Prema predloženoj odluci osnovica plaće za ambasadora BiH u Australiji Mirzi Hajriću sa 1.337 KM smanjuje se na 1.287 KM.

Osnovica plaće za ambasadora BiH u Austriji Kemalu Kozariću smanjit će se sa 1.467 KM na 1.436 KM. Nadalje, predloženo je i smanjenje plaće ambasadorici BiH u Belgiji Ivani Robović sa 1.467 KM na 1.337 KM.

Inače, koeficijent za obračun plaće ambasadora BiH u stranoj zemlji iznosi 4.20.

Također, između ostalog, predviđeno je i smanjenje plaće ambasadorima BiH u Crnoj Gori Branislavu Jukiću, u Francuskoj Kemalu Muftiću, u Njemačkoj Jadranki Winbow, u Saudijskoj Arabiji Muhamedu Jusiću, u SAD-u Bojanu Vujiću i mnogima drugima. Svakako ova odluka vrijedi i za generalne konzule, te druge uposlene u ambasadama i konzulatima.

Zanimljivo je da će plaća ambasadorici BiH u Nizozemskoj ostati ista. Koeficijent njene plaće iznosi 1.386 KM.

No, kako smo saznali odluka o smanjenju plaća ne vrijedi baš za sve šefove misija. Tako je osnovica plaće za ambasadora BiH pri UN-u u New Yorku Svenu Alkalaju povećana sa 1.630 na 1.650 KM. Alkalaj je, inače, najplaćeniji bh. ambassador u inostranstvu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.