Vijeće ministara BiH: Što prije provesti Sporazum o sukcesiji bivše SFRJ

vijece ministara bih nova

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici usvojilo je informaciju Ministarstva finansija i trezora o aktivnostima na provedbi Sporazuma o pitanjima sukcesije, u kojoj je naglašena opredijeljenost Bosne i Hercegovine da se ovaj sporazum što prije provede u punom obimu, javlja Anadolu Agency (AA).

Bosna i Hercegovina bit će domaćin sastanka Stalnog zajedničkog odbora visokih predstavnika država nasljednica bivše SFRJ, koji bi trebao biti održan 11. novembra u Sarajevu. Na sastanku, koji se prvi put održava nakon 2009, BiH će predstavljati ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, koji je bh. predstavnik u Stalnom zajedničkom odboru visokih predstavnika država nasljednica.

Vijeće ministara BiH, prije ovog sastanka, razmotrit će sveobuhvatnu informaciju o aktivnostima na provedbi Sporazuma o pitanjima sukcesije, koju će pripremiti Ministarstvo finansija i trezora.

Provođenjem Sporazuma o sukcesiji, Bosna i Hercegovina će dobiti preostala novčana sredstva iz raspodjele zajedničke aktive bivše SFRJ, kao i imovinu koja joj pripada u skladu s pojedinim aneksima Sporazuma (DKP i imovina u drugim republikama bivše SFRJ).

Glasanje na hrvatskim parlamentarnim izborima

Vijeće ministara BiH upoznato je sa zaključkom Predsjedništva Bosne i Hercegovine u vezi s pripremom informacije o spremnosti za podnošenje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji. Uredi predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u saradnji sa Direkcijom za evropske integracije pripremit će ovu informaciju za sljedeću sjednicu Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH dalo je saglasnost za glasanje državljana Republike Hrvatske u BiH, povodom predstojećih izbora za predstavnike u Hrvatskom saboru – 7. i 8. novembra. Državljani Hrvatske mogu glasati na 25 biračkih mjesta u sjedištima DKP-a Republike Hrvatske na teritoriji BiH i izvan prostorija Ambasade u Sarajevu i Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mostaru u periodu od sedam do 19 sati.