Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jednoglasna odluka

Vijeće ministara donijelo Odluku o privremenom finansiranju

Sarajevo: Prva sjednica novog saziva Vijeća ministara
30.12.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Prva sjednica novog saziva Vijeca ministara. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a primjenjivat će se od 1. oktobra 2021. godine, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH, jednoglasno je na današnjoj vanrednoj telefonskoj sjednici donijelo Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period oktobar – decembar 2021. godine, u iznosu 249 miliona KM, što predstavlja četvrtinu sredstava odobrenih za finansiranje institucija BiH u skladu sa Zakonom o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a primjenjivat će se od 1. oktobra 2021. godine, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Odlukom je osigurano nesmetano funkcionisanje državnih institucija, a zanimljivo je da su učestvovali i ministri iz Republike Srpske.

Oni su time prekršili odluke NSRS.

Zaduženo je Ministarstvo finansija i trezora BiH da u saradnji s Uredom za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH pripremi ovu odluku za potpisivanje i objavu u Službenom glasniku BiH.

Ovime je spriječena potpuna blokada rada institucija, navela je ministrica vanjskih poslova BiH na Twitter nalogu.

Istakla je da je to važan korak ka normalizaciji rada te da očekuje što hitnije zakazivanje odgođene redovne sjednice.

Naime, ranije su politički predstavnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska bojkotovali rad u državnim institucijama nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko 23. jula nametnuo dopune Krivičnog zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, što je i razlog zbog kojeg Tegeltija nije ranije zakazao sjednicu.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trebalo je donijeti Odluku o tromjesečnom privremenom finansiranju bh. institucija čime bi bile osigurane isplate iz budžeta do kraja godine budući da dosadašnja odluka ističe 30. septembra, a budžet bh. institucija i međunarodnih obaveza za 2021. godinu nije prošao svu potrebnu proceduru.