Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće ministara i Vlada FBiH rade na 51 od ukupno 703 data obećanja

BiH

vijece-ministara-bih11

Ministri Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije BiH u prvihsto dana započeli su rad na 51 od ukupno 703 data obećanja, dok je nezapočeto ostalo 645 obećanja, dva su prekršena, a jedno zaustavljeno.

Pokazala je to analiza rada državne i federalne vlade Udruženja građana “Zašto ne” urađena u okviru projekta “Istinomjer” koju su danas predstavili medijima podsjećajući da su ove dvije vlade formirane 31. marta.

Vijeće ministara BiH formirale su Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, Demokratska fronta (DF), Partija demokratskog progresa (PD) i Srpska demokratska stranka (SDS), a Vladu Federacije BiH SDA, HDZ i DF.

Na nivou Vijeća ministara BiH partije su dale ukupno 200 obećanja, rad na njih 15 je započet, a koordinatorica projekta „Istinomjer“ Tijana Cvjetićanin kazala je da je na ovom nivou dato najviše obećanja u oblasti vanjske politike (48) i državnog uređenja (46), slijede ekonomija i obrazovanje sa po 40 obećanja te pravna država sa 18 obećanja.

– U oblasti državnog uređenja započet je rad na dva obećanja, od kojih se može istaći uvođenje novog sistema unutrašnjih kontrola u državnim institucijama u skladu sa propisima Evropske unije, a čiji bi rezultat trebao biti njihovo uređenije i transparentnije poslovanje – pojasnila je.

Dodala je da je mali broj započetih obećanja u ovoj oblasti rezultat činjenice da se većina obećanja u ovoj oblasti odnosi na ustavne reforme, kojima se Vijeće ministara u ovom mandatu još nije bavilo.

– Ovo je, također, jedna od rijetkih oblasti u kojima su i partije iz Republike Srpske imale obećanja koja se odnose na državni nivo vlasti, ali među njima nema nijednog započetog obećanja – istaknula je Cvjetičanin.

U oblasti pravne države od ukupno 18 obećanja dva su ocijenjena kao započeta, a koordinatorica kaže da je zanimljivo da se u ovoj oblasti Vijeće ministara bavilo pitanjima i donosilo pozitivne odluke koje nisu vezane za konkretna obećanja.

– Jedna od najvažnijih takvih odluka jeste utvrđivanje izmjena Krivičnog zakona BiH, s ciljem harmonizacije krivičnog zakonodavstva s međunarodnim pravom. Iako se radi o pohvalnom potezu partije nisu imale obećanja koja se tiču ovog pitanja – objasnila je.

O radu Vlade Federacije BiH u prvih 100 dana govorio je istraživač u projektu “Istinomjer” Damir Dajanović naglasivši da je entitetska vlada započela rad na 33 od ukupno 503 obećanja, dok ih je 468 ostalo nezapočeto.

– Na ovom nivou bilježimo i jedno prekršeno i jedno zaustavljeno obećanje. S obzirom da je početkom juna kulminirala kriza vlasti na federalnom nivou, te je DF napustio Vladu FBiH, ispunjenje obećanja ove partije praćeno je u kratkom periodu od samo dva mjeseca – dodao je.

U oblasti ekonomije dato je najviše obećanja -174 od ukupno 503, a u ovoj oblasti je i najviše započetih obećanja, a među njima se može izdvojiti usvajanje srednjoročne strategije za razvoj poljoprivrede.

Dajanović kaže da je najlošiji rezultat Federalne vlada u oblastima državnog uređenja, zdravstva i pravne države, u kojima nije započet rad ni na jednom obećanju, a u oblasti državnog uređenja nalazi se i obećanje na kome je rad započet, pa zaustavljen, a radi se o obećanju DF-a o promjeni politike zapošljavanja u javnim kompanijama.

Iz Udruženja “Zašto ne” najavljeno je da će naredne godine biti urađena analiza o tome koliko se tačno obećanja ponavljalo kroz prethodna tri mandatna ciklusa i kakvi su bili rezultati tih obećanja s naglaskom na tri stranke (Savez nezavisnih socijaldemokrata -SNSD, HDZBiH i SDA) koje su bile u vlasti u ova tri mandata.