Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće ministara: Ispunjena još dva zadatka iz Reformske agende

BiH

vijece-ministara1111

Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj sjednici ispunilo je još dva zadatka iz Akcionog plana Reformske agende BiH za period 2015.-2018. godine sa ciljem što bržeg ispunjavanja uslova za pristupanje Evropskoj uniji.

Tako je na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH, utvrđen nacrt Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2016. godinu. Budžet za narednu godinu će iznositi 1.720.637.818 KM. Ovim nacrtom jasno je definisana kontrola i ograničenje novog zapošljavanja, te metodologija za ograničenje plata na održivoj osnovi.

Usvajanje Strategije za integrirano upravljanje granicom za period od 2015. do 2018. godine je drugi ispunjeni zadatak iz Akcionog plana Reformske agende BiH.

Ovom Strategijom će biti stvoren funkcionalniji i efikasniji sistem upravljanja granicom i na ovaj način će se obezbijediti usklađivanje sa odgovarajućim propisima i standardima Evropske unije. Strategija za integrirano upravljanje granicom preuzima koncept koji je utemeljen dokumentima Vijeća Evropske unije i doprinijet će jačanju partnerstva i unaprjeđenju stabilnosti, kako BiH, tako i zemalja regije.

Vijeće ministara BiH, navodi se u saopćenju, je svjesno činjenice da će značajan napredak u provođenju agende biti neophodan za aplikaciju za članstvo koju će razmatrati Evropska unija i zbog toga će i u narednom periodu zadaci iz Akcionog plana Reformske agende BiH biti prioritet.