Vijeće ministara usvojilo Akcioni plan za provedbu Reformske agende

BiH

26 sjednica VMBiH1 06-10-15

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je danas Akcioni plan za provedbu Reformske agende na nivou Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koji sadrži paket mjera koji će provesti institucije BiH u 2015. i 2016. godini same ili u saradnji s entitetima u BiH.

Akcionim planom planirano je više od 50 mjera koje će biti provedene u oblastima javnih finansija, oporezivanja i fiskalne održivosti, poslovne klime i konkurentnosti, vladavine prava i dobrog upravljanja te reformu javne uprave, saopćila je Služba za informiranje VMBiH.

Vijeće ministara usvojilo je i Informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o aktivnostima na izradi Programa ekonomskih reformi BiH za 2016 – 2018. godinu, koji treba biti dostavljen Evropskoj komisiji najkasnije do 31. januаra 2016. godine.

Program ekonomskih reformi, koji pripremaju vlasti u BiH, s jedne strane sadrži srednjoročni makroekonomski i okvir fiskalne politike, uključujući i fiskalne mjere, a s druge strane sadrži sveobuhvatan program strukturnih reformi radi poboljšanja rasta i konkurentnosti zemlje.