Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće naroda RS-a: Bez dogovora o amandmanima Kluba Bošnjaka

BiH

vijece-naroda-rs45

Na sjednici Vijeća naroda Republike Srpske danas nije došlo do dogovora u vezi sa odlukom o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka na Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju, javlja Anadolu Agency (AA).

Nada Tešanović, predsjedavajuća Vijeća naroda RS-a, rekla je da će o ovom pitanju raspravljati na sjednici Zajedničke komisije Vijeća i Narodne skupštine RS, a da sjednica treba da bude zakazana u roku od sedam dana. Ako ni tu ne dođe do dogovora ovo pitanje biće upućeno na Ustavni sud RS-a.

“Amandmani se odnose na nešto što je bilo vezano i za podizanje vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o osnovnom obrazovanju, nešto što je već presuđeno na Ustavnom sudu RS. Tako da je ovo ponovo pokušaj da se dođe do promjena koji nije na sjednici Vijeća naroda prihvaćen”, kazala je Tešanović.

Kemo Čamdžija, potpredsjednik Vijeća naroda iz reda bošnjačkog naroda, objasnio je da je Klub Bošnjaka uložio amandmane na članove 9, 13, 127 Zakona.

“Prvi amandman se odnosio na sam naziv jezika, korištena je isključivo gruba ustavna formulacija, s tim da uporno u RS-u se učenicima bošnjačke upisuje jezik bošnjačkog naroda, a ne onako kako se zaista zove. Mi smo tražili ovim amadmanom da zakon to eksplicitno propiše. Druga dva amandmana su se odnosila na obavezu nacionalnog sastava savjeta i školskih odbora”, rekao je Čamdžija.

Prema njegovim riječima gotovo da nigdje nema Bošnjaka u savjetima i školskim odborima, ni u sredinama gdje je preko 60 odsto bošnjačke nacionalnosti gdje se u knjižice upisuje jezik bošnjačkog naroda.

“Mi nemamo ništa protiv da se upisuje ustavna odredba, ali onda se vrši diskriminacija jer se djeci srpskog naroda upisuje srpski jezik”, kazao je on.

Pero Petrović, predsjednik Kluba Srba, rekao je da ovaj Klub nije glasao za amandmane Kluba bošnjačkog naroda, a da je prvi amandman identičan kao član 7 stav 1 okvirnog Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju BiH.

“Taj problem koji potenciraju je na isti način regulisanu okvirnom zakonu BiH i ne vidimo razlog zašto bi se promjenilo na entitetskom zakonu”, kazao je Petrović.

Govoreći o amandmanima na propocionalna zastupljenost konstitutivnih naroda u institucijama rekao je da se član Ustava o tome ne odnosi na školske osbore nego na institucije.