Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

OHR

Vijeće sigurnosti UN nije potvrdilo ni Christiana Schwarz-Schillinga za visokog predstavnika

ohr
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda i Vijeću sigurnosti UN-a podnio četiri izvještaja o provedbi Općeg okvirnog sporazuma za mir

 Ured visokog predstavnika ( OHR ) danas je objavio da je članom V Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (GFAP) definirano da je visoki predstavnik konačni autoritet u regionu u pogledu tumačenja navedenog sporazuma o implementaciji civilnih aspekata mirovnog rješenja. 

Istaknuto je da je pitanje nominovanja/imenovanja visokog predstavnika direktno povezano s tumačenjem Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir.

Iz OHR-a naglašavaju da je na osnovu teksta Aneksa 10 jasno da imenovanje visokih predstavnika, (što nije slučaj sa imenovanjem vojnih snaga – IFOR, sada EUFOR-ALTHEA, u skladu sa Anexom 1A) ne vrši Vijeće sigurnosti UN-a, iako ono mora biti u skladu sa odgovarajućim rezolucijama.

Dodaju da praksa Vijeća za provedbu mira (PIC) jasno pokazuje da visokog predstavnika na tu funkciju imenuje Upravni odbor Vijeća za provedbu mira, te da je ta praksa “u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a”, počevši od donošenja Rezolucije 1031(1995) od 15. decembra 1995. 

Podsjećaju da je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (UO PIC) 27. maja 2021. “zvanično imenovao” Christiana Schmidta za visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu. Postupajući po zahtjevu Upravnog odbora PIC-a da u skladu s tim obavijesti generalnog sekretara UN-a, prethodnik Christiana Schmidta, visoki predstavnik Valentin Inzko, uputio je 3. juna 2021. pismo generalnom sekretaru UN-a Antoniu Guterresu kojim ga informira o odluci Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira da zvanično imenuje Schmidta. U tom pismu, Inzko je također naveo da će Schmidt preuzeti dužnosti visokog predstavnika 1. augusta 2021., kad njegova ostavka stupi na snagu.

Slučaj Christiana Schwarz-Schillinga

Iz OHR-a podvlače da to što Vijeće sigurnosti UN-a u svojim rezolucijama koje se tiču situacije u Bosni i Hercegovini nije izričito navelo imenovanje visokog predstavnika nije presedan: nakon što je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira 15. decembra 2005. zvanično imenovao Christiana Schwarz-Schillinga za visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, on je dužnost preuzeo 31. januara 2006., a Vijeće sigurnosti UN-a na sličan način nije izričito spominjalo to imenovanje u svojim kasnijim rezolucijama koje se tiču situacije u Bosni i Hercegovini.

Precizirano je da izraz podrške Vijeća sigurnosti UN-a nije pravno neophodan za stupanje na snagu odluke Upravnog odbora PIC-a o imenovanju novog visokog predstavnika. Svi visoki predstavnici za koje je Vijeće sigurnosti UN-a izrazilo dobrodošlicu i prihvatanje, uz izuzetak Carla Bildta, već su preuzeli funkciju u momentu kad se oglasilo Vijeće sigurnosti UN-a. Iako Vijeće sigurnosti UN-a nije eksplicitno izrazilo svoju saglasnost, to nije utjecalo na vršenje dužnosti povjerenih visokom predstavniku Schwarz-Schillingu. Izražavanje podrške u rezolucijama nije obavezno.

OHR napominje da je, u odgovoru na upit koji je uputila predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres 14. jula 2023. potvrdio da je Upravni odbor PIC-a nadležno tijelo za imenovanje visokog predstavnika.

– Christian Schmidt je preuzeo funkciju i dužnosti visokog predstavnika 1. augusta 2021. Od tada je generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda i Vijeću sigurnosti UN-a podnio četiri izvještaja o provedbi Općeg okvirnog sporazuma za mir. Visoki predstavnik se lično obraća Vijeću sigurnosti UN-a svake godine – saopćeno je iz OHR.