Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće utvrdilo da je postojao genocid u Srebrenici, ali ne i u šest drugih općina

BiH

porodice zrtava (3)

Pretresno vijeće Haškog tribunala (ICTY) potvrdilo je u zaključku presude Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba VRS-a, da je u Srebrenici počinjen genocid, te da je to bio dio udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) koji uključuje progone, istrebljenje, ubistva i nehumana djela, odnosno deportacije i prislino premještanje stanovništva.

Međutim, u odnosu na šest bh. općina (Foča, Ključ, Kotor-Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica- tč. 1 optužnice) Vijeće je stava da genocid tamo nije počinjen, „jer su Bošnjaci koji su bili ciljani u svakoj od tih općina činili relativno mali dio te ‘zaštićene grupe’ i da nisu ni na koji drugi način predstavljali njen značajan dio“.

Tačka 1. optužnice protiv Mladića odnosi se na genocid u šest bh. općina, i kako se u optužnici navodi, u ovom slučaju zaštićene grupe bile su bosanski muslimani i Hrvati, te da je Vijeće utvrdilo da je veliki broj njih bio izvrgnut ubijanju i teškim tjelesnim, ili duševnim povredama.

U vezi s tim, većina članova Vijeća je, uz izdvojeno mišljenje sudije Alphonsa Oriea, konstatirala da su fizički izvršioci općinama – Sanski Most, Vlasenica i Foča, kao i izvjesni izvršioci u općinama Kotor Varoš i Prijedor namjeravali bosanske muslimane u tim općinama uništiti kao dio zaštićene grupe.

Istovremeno, Vijeće je razmotrilo – da li je ciljani dio grupe činio značajan dio zaštićene grupe i konstatiralo da su bosanski muslimani činili relativno mali dio te zaštićene grupe i da nisu ni na koji drugi način predstavljali njen značajan dio.

– Shodno tome Vijeće se nije uvjerilo da je jedini razuman zaključak taj da su fizički izvršioci posjedovali traženu namjeru da unište značajan dio zaštićene grupe bosanskih muslimana – kazao je sudija Alpons Orie, iznoseći zaključke Pretresnog vijeća u sklopu izricanja prvostepene presude Ratku Mladiću.

Zaključci za Sarajevo

Tročlano sudsko vijeće Haškog tribunala kojim predsjedava Alphons Orie, tokom izricanja presude bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću o tački optužnice koja se odnosi na ratna dešavanja u Sarajevu, zaključilo je da su civile u gradu ubijali pripadnici Sarajevsko-romanijskog korpusa kojim je komandovao Ratko Mladić.

Pripadnici Vojske Republike Srpske gađali su iz snajpera civile, od kojih su stotine ubijene a hiljade ranjene. Mnogi civili su ubijeni dok su obavljali svakodnevne radnje – u šetnji ulicama, dok su pokušavali da nabave vodu i potrepštine na tržnicama.

Sudsko vijeće je iznijelo prmijer dječaka od sedam godina, ubijenog dok je hodao gradom s majkom. Majka je pogođena hicem koji je prošao kroz trbuh i usmrtio dijete.

Teroriziranje grada bilo je primarna svrha snajperskog djelovanja i granatiranja, a građani Sarajeva živjeli su u užasnim uvjetima, u nestašici hrane, vode, grijanja.

Vijeće je također konstatiralo da su tokom rata bacane modificirane aviobombe.