Kriminalizacija klevete

Vijeće za štampu u BiH: Narušeni principi slobode izražavanja, izostavljen “javni interes”

mediji unsplash

U izmjenama je izostavljen pojam “javni interes” koji je osnovni pojam etičkih novinarskih standarda i sadržan je u Kodeksu za štampane i online medije BiH

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Nacrt izmjena Krivičnog zakona RS kojim se kriminalizira kleveta, čime se, kako navode iz Vijeća za štampu i online medije u BiH, direktno narušavaju osnovni principi slobode izražavanja.

Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH upozorava nadležne da su predviđene izmjene zakona vrlo štetne po medijske slobode, te podsjeća da je sloboda izražavanja temeljno pravo. Ona je i u ključnom prioritetu (broj 12) iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Bosna i Hercegovina, navode iz Vijeća za štampu, treba poduzeti konkretne korake u garantovanju slobode izražavanja i zaštiti novinara, a ne korake unazad.

U izmjenama je izostavljen pojam “javni interes” koji je osnovni pojam etičkih novinarskih standarda i sadržan je u Kodeksu za štampane i online medije BiH.

– Novinari imaju pravo i obavezu da izvještavaju o svim činjenicama od javnog interesa. Pri izvještavanju o činjenicama od javnog interesa novinari će voditi računa o zaštiti privatnosti, ličnih i poslovnih podataka fizičkih i pravnih osoba o kojima izvještavaju, pri čemu će interes javnosti uvijek biti primaran u odnosu na zaštitu privatnosti, naročito političara i javnih zvaničnika – navedeno je, između ostalog, u Članu 1 – Rad u interesu javnosti Kodeksa.

Enormno visoke kazne, koje su predviđene izmjenama Zakona u RS, kako navode u Vijeću, doprinijet će cenzuri, autocenzuri, te po samom izvršenju i gašenju medija, jer se radi o neutemeljeno visokim iznosima.

Vijeće za štampu i online medije u BiH poziva sve aktere političke scene u Republici Srpskoj, te novinarska udruženja, akademsku zajednicu i međunarodne organizacije da u narednih 60 dana izvrše dodatne napore kako bi kroz javnu raspravu izmijenili sve sporne odredbe i amandmanima preoblikovali ovaj štetni zakon.