Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

Vijeće za štampu: Zakon koji je NSRS usvojila štetan po medijske slobode

nsrs
Foto: Fena

Vijeće za štampu i online medije u BiH, inače, bilježi porast žalbi i tužbi političara protiv novinara i medija, što je jedna od metoda pritiska i zastrašivanja

Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini oglasio se danas saopćenjem za javnost u kojem navodi kako je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, koji je Narodna skupština RS usvojila, a kojim se kriminalizira kleveta i direktno narušavaju osnovni principi slobode izražavanja, veoma štetan po medijske slobode. 

Radi se o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika po kojima je kleveta postala krivično djelo novčano kažnjiva, ali i uz mogućnost kazne zatvora, a propisana je i novčana kazna od 1.000 do 6.000 KM, dok je maksimalnsa kazna zatvora do dva mjeseca za osuđene koji ne budu mogli otplatiti novčanu kaznu.

Stoga, Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini upozorava nadležne da je usvojeni zakon vrlo štetan po medijske slobode, te podsjeća da je sloboda izražavanja temeljno pravo.

Kako nadalje navodi, sloboda izražavanja je i u ključnom prioritetu (broj 12) iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, a javni interes je osnovni pojam etičkih novinarskih standarda i sadržan je u Kodeksu za štampane i online medije BiH.

– Novinari imaju pravo i obavezu da izvještavaju o svim činjenicama od javnog interesa. Pri izvještavanju o činjenicama od javnog interesa novinari će voditi računa o zaštiti privatnosti, ličnih i poslovnih podataka fizičkih i pravnih osoba o kojima izvještavaju, pri čemu će interes javnosti uvijek biti primaran u odnosu na zaštitu privatnosti, naročito političara i javnih zvaničnika – navedeno je, između ostalog, u članu 1 – Rad u interesu javnosti Kodeksa.

Vijeće za štampu i online medije u BiH, inače, bilježi porast žalbi i tužbi političara protiv novinara i medija, što je jedna od metoda pritiska i zastrašivanja.

– Novinari i urednici svakodnevno se žale na novu vrstu pritisaka, poput traženja uklanjanja tekstova, uz prijetnje tužbama, bez prethodno upućenog reagiranja ili demantija, što je također zastrašivanje, pritisak i prijetnja. Predviđene kazne doprinijet će cenzuri, autocenzuri, te po samom izvršenju i gašenju medija – navodi se u saopćenju.

Iz Vijeća za štampu, istovremeno, upozoravaju da Zakon mora proći i proceduru u Vijeću naroda RS, nakon čega će, ako ne bude veta, stupiti na snagu.