Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Drvar

Vijećnici se okreću kako solarni paneli griju

Drvar
Foto: Impulsportal.net

Do 2020. godine kao osnivači kompanije Zorana Vujinovića bili su upisani i Selmo Cikotić, bivši ministar odbrane BiH, kompanija Bičakčić i firma „EIB International“ iz Banjaluke

Iako je opštinsko vijeće u Drvaru tek prije nekoliko dana usvojilo odluku o gradnji solarnih i vjetroelektrana na opštinskom zemljištu, kompanija „TLG“ iz Travnika odavno zna da će baš oni biti ti koji će investirati u energetska postrojenja na ponuđenim lokacijama.

To i nije iznenađenje, kada se zna da je i ovu odluku opštinska vlast donijela i usaglasila sa željama i zahtjevima pomenute kompanije.

Iako javni poziv za davanje u najam predmetnih lokacija tek treba biti raspisan, investitori iz Travnika najmanje od 2021. godine „pripremaju teren“ za buduću investiciju. Jedina prepreka koja im se našla na putu bila je većina od 9 opštinskih vijećnika, koji su u dva navrata odbili dati saglasnost bez koje realizacija planirane investicije ne bi bila moguća.

Međutim, i to je riješeno. Nakon što je vijećnik Nemanja Dragaš pod nerasvijetljenim okolnostima promijenio mišljenje, došlo je do promjene u omjeru snaga u lokalnom parlamentu. Da bi nova većina bez problema bila sastavljena, preobraćeni Dragaš je čak doputovao iz daleke Rusije u koju se prije samo nekoliko mjeseci odselio. Nanovo sastavljana većina, predvođena SNSD-om, tako je otvorila put investitorima u solarne panele. Građane, a ni struku, niko ništa nije pitao.

Devet za investitora

Opštinsko vijeće Drvar je na sjednici održanoj 13. novembra ove godine usvojilo odluku o načinima i uslovima zasnivanja prava građenja na zemljištu u vlasništvu opštine Drvar, u svrhu gradnje pojedinačnih vjetroagregata i solarnih elektrana.

Odlukom je predviđeno da se zemljište na pet lokacija ukupne površine cca 500 ha, putem javnog poziva daje u zakup za potrebe izgradnje vjetroagregata i solarnih panela.

Iako je navedeno da će cijena zakupa biti određena na osnovu procjene vještaka za svaku pojedinačnu parcelu, načelnica Dušica Runić „već zna“, a to je najavila i na sjednici opštinskog vijeća, da će početna cijena biti 0,10 maraka po metru kvadratnom.

Sve ukazuje na to i da načelnica zna ko će se odazvati javnom pozivu i na kraju izgraditi solarnu elektranu s obzirom da je još u septembru donijela odluku da travničkoj kompaniji „TLG“ da pod zakup poslovni prostor u vlasništvu opštine i to po simboličnoj cijeni od 0,36 konvertibilnih maraka po kvadratnom metru. Kako je za Impuls potvrdila Andreja Bosanić, šefica kabineta načelnice opštine, ugovor je zaključen 29. septembra ove godine. Radi se o 468 kvadrata poslovnog prostora koji su iznajmljeni po cijeni od 168,48 maraka.

Kako je za Impuls potvrdio i sam vlasnik i direktor „TLG-a“ u ovom prostoru je pokrenut razvoj i proizvodnja potkonstrukcija za solarne panele za potrebe ovog preduzeća.

Javni poziv na osnovu koga je ovaj poslovni prostor iznajmljen, objavljen je u septembru na oglasnoj tabli opštine, tako da ga je malo ko i mogao vidjeti. Uostalom TLG i u tom slučaju teško da bi imao konkurenciju, s obzirom da je javni poziv i raspisan na incijativu ovog preduzeća, što su potvrdili i u opštinskoj administraciji.

Da je opština radila po njihovoj želji, direktor firme „TLG“ Zoran Vujinović i ne skriva.

„Mi smo u Drvaru već prisutni i mi smo radili elaboracije za Drvar na bazi kojih su i donesene te odluke. Mi smo već u Drvaru odradili za opštinu Drvar, oni imaju jednu pozitivnu atmosferu. Pokušaćemo raditi sve što možemo…

350 MW solarnih elektrana ima projektovano“, potvrdio je Vujinović Impulsu.

Foto: Akta.ba
Zoran Vujinović

Potvrdio je i da se ne radi o jednoj elektrani već da će biti izgrađeno više elektrana, čija je ovo ukupna projektovana snaga. U dosadašnjoj praksi izgradnje solarnih elektrana u Bosni i Hercegovini svjedoci smo da se veliki projekti „razbijaju“ na više malih elektrana kako bi se na taj način izbjeglo plaćanje koncesija, a da li će tako biti i u ovom slučaju, tek ostaje da se vidi. Ono što jeste zanimljivo je da je opština odlučila da iznajmi baš 500 ha zemljišta koliko je upravo za projekat koji „TLG“ planira uz prateće objekte i neophodno.

Mrvice za Drvar

Nonsens je da se investitorima solarnih elektrana i vjetroagregata u Drvaru daju uslovi kakve nisu dobili ni u jednoj drugoj opštini. Umjesto da opština dobija prihod u vidu procenta od investicije, odnosno od proizvedene električene energije, u Drvaru su odlučili da će zarada opštine biti renta za najam opštinskog zemljišta.

Načelnica Runić je objašnjenje za ovakvu „računicu“ dala u obrazloženju odluke.

„Opština Drvar, odmah danom zaključenja ugovora, dobija prihod od najamnine, dok su druge opštine napravile svoje odluke na način da stiču prihod u procentualnom iznosu od vrijednosti investicije i nisu definisale rok kada se to može početi raditi“.

U opozicionim redovima tvrde se iza svega krije namjera načelnice da na bilo koji način dođe do sredstava, pošto se opština kao i opštinska preduzeća i ustanove nalaze u dubokom finasijskom deficitu, te mjesecima ne isplaćuju ni plate zaposlenima.

Oni ovo navode kao apsurd, imajući u vidu da je samo iz susjedne Srbije opština Drvar u proteklih par godina dobila oko 8 miliona maraka pomoći. Bez obzira na to, u Drvaru tim sredstvima nije relizovan nijedan bitan projekt niti su riješeni mnogobrojni finansijski problemi, pa je načelnica inicirala i kreditno zaduženje u iznosu od 1,5 miliona maraka koje za sada nije dobilo saglasnost vijećnika. Ipak, da se od zaduženja ne odustaje, moglo se čuti i prilikom usvajanja odluke o gradnji vjetroagregata i solarnih elektrana.

Da je cilj što prije doći do bilo kakvih sredstava, ali i do mogućnosti novih kreditnih zaduženja, moglo se zaključiti i iz diskusija vijećnika koji su čvrsto stali uz odluku o gradnji solarnih elektrana.

„Raspravljamo o kreditu koji treba vraćati, odakle ćemo ga vraćat’, evo odavde ćemo ga vraćati“, poručio je vijećnik Milan Balaban, izražavajući zadovoljstvo usvojenom odlukom.

Dok ih solar grije

Do 2020. godine kao osnivači kompanije Zorana Vujinovića bili su upisani i Selmo Cikotić, bivši ministar odbrane BiH, kompanija Bičakčić i firma „EIB International“ iz Banjaluke.

Sada se kao vlasnik u registru navodi samo Vujinović, koji je za Impuls rekao da je partnerima isplatio njihove udjele u firmi i da su oni „krenuli drugim putem“.

vujinovic cikotic

Međutim, ono što je činjenica jeste da se sva tri Vujinovićeva partnera i dalje bave istim poslom, ali preko nove firme čiji su osnivači. Riječ je o kompaniji „Čardakov“ d. o. o. iz Travnika, koja namjerava graditi vjetroelektrane na Vlašiću. Prije samo nekoliko dana federalno Ministarstvo okoliša i turizma stavilo je na uvid zahtjev investitora „Vjetroelektrane Čardakov“ d.o.o. Travnik, za projekat izgradnje vjetroparka Vlašić, instalirane snage do 50 MW u opštini Travnik.

Interesantno je da je koncesiju za ovaj projekat ranije imala firma koja je danas Vujinovićeva, „TLG“ d. o. o. Koncesija je prenesena na“ Čardakov“, iako Vujinović tvrdi da „TLG“ više nije s njima povezan.

opstina drvar