Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeću ministara BiH upućen prijedlog za smjenu Gorana Zubca

BiH

zubac

Predsjednik Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH Žiko Krunić potvrdio je danas Feni da je uputio prijedlog Vijeću ministara BiH za smjenu direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zupca.

Krunić je kazao da je jutros zakazao hitnu sjednicu Nezavisnog odbora za danas u 14.00 sati, „jer je hitna situacija“.

– Međutim, ispostavilo se da je u parlamentu BiH kolektivni godišnji odmor i da ne mogu da se snimaju sjednice, a naše sjednice se, po Poslovniku, snimaju. Isto tako, ispostavilo se da je od devet kolega petero odsutno, na godišnjim odmorima, tako da nismo imali kvorum – kazao je Krunić.

Dodao je da je, suočen s tom situacijom, kao predsjednik Nezavisnog odbora, iskoristio poslovničku odredbu koja mu nalaže da vodi računa o zakonitosti rada Nezavisnog odbora.

– Imajući to u vidu, kao i činjenicu da je jučer potvrđena provostepena presuda, znači postala je pravosnažna, kao predsjednik Nezavisnog odbora uputio sam Vijeću ministara BiH prijedlog za smjenu, jer ne možemo da održimo formalno sjednicu – kazao je Krunić.

Istaknuo da su „kontaktirane sve kolege telefonom i svi su bili saglasni i izjasnili se ‘za’ prijedlog za smjenu, s obzirom na to da je presuda potvrđena“.

Dodao je također da je u aktu koji je uputio Vijeću ministara BiH za smjenu direktora Državne agencije za istrage i zaštitu naveo da nije bilo tehničkih uslova da se održi sjednica i da nije bilo kvoruma za hitnu sjednicu danas.

Krunić je naglasio da će prijedlog upućen Vijeću ministara BiH verifikovati na prvoj sjednici i “dizanjem ruke formalizovati”.

Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je jučer kao neosnovanu žalbu odbrane direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Gorana Zupca i potvrdilo raniju presudu Suda BiH, kojom je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od godinu dana, zbog čega Nezavisni odbor mora zatražiti od Vijeća ministara BiH da razriješi Gorana Zupca s mjesta direktora SIPA-e.