Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vik postavlja novi pumpni agregat na “Alipašinom Mostu” (FOTO)

vodovod sarajevo 2

Na jednom od najvažnijih objekata sistema vodosnabdijevanja Kantona Sarajevo, na Pumpnoj stanici „Alipašin Most“, odvijaju se aktivnosti na montaži postolja za novi horizontalni centrifugalni pumpni agregat, snage elektro motora od 200kw i kapaciteta 90 litara sekundnih.

Nakon dugi niz godina i problema sa instaliranim centrifugalnim pumpnim agregatima, gdje se pokazalo da je ekonomski neisplativo ulagati u njihov remont, menadžment KJKP „ViK“-a se odlučio za nabavku nova dva pumpna agregata i to za pravac pumpanja P.S. „Alipašin Most – Rezervoar „Kobilja Glava“.

Nezir Hadžić, direktor KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo je rekao:“ Ove pumpne agregate smo nabavili iz vlastitih sredstava. Nadamo se, da ćemo u skoroj budućnosti uspjeti da zamijenimo sve pumpne agregate, što će doprinijeti i uštedi sa stanovišta utroška električne enegrije“.

Ovim aktivnostima pogonska sigurnost će se podići na značajan nivo sa stanovišta ispravnih pumpnih agregata.

vodovod sarajevo 3

„U planu imamo i nabavku novih pumpnih agregata, također za ovu pumpnu stanicu, ali za drugi pravac pumpanja, Pumpna stanica „Alipašin Most“ – Rezervoar „Centar“. U Pumpnoj stanici „Alipašin Most“ je instalirano devet pumpnih agregata za tri pravca pumpanja.

Uspjeli smo obezbijediti nove pumpne agregate i idemo fazno u montažu jedne po jedne, a uskoro očekujemo puštanje istih u pogon“, istakla je Esvada Kamenica, rukovodilac Mašinske službe Pogona „Vodovod“, KJKP „ViK“-a.

Slijedeća faza zamjene pumpnih agregata vršiće se za pravac pumpanja Pumpna stanica „Alipašin Most“ – Rezervoar „Centar“. U skoroj budućnosti će se izvršiti zamjena svih pumpnih agregata, postepeno, jer to iziskuje znatna finansijska sredstva.

vodovod sarajevo

Podsjećamo, vodosnabdijevanje Kantona Sarajevo je kombinacija gravitacionog (8%) i pumpnog sistema (92%). Voda se zahvata iz bunara, sa gravitacionih kraških vrela i preko postrojenja za prečišćavanje vode otvorenih tokova.

Sistem je baziran na principu prepumpavanja, koristeći rezervoare i pumpne stanice sa svom pratećom elektro i hidromehaničkom opremom u kojoj postoji 300 pumpnih agregata.