Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kardinal

Vinko Puljić poslao poruku onima koji planiraju otići iz BiH

kardinal-vinko-puljić

Nisu razlozi odlaska samo ekonomski i finansijski. Mnogi u BiH ističu nesigurnost, neriješena nacionalna pitanja, nepravdu…

Novinari Večernjeg lista razgovarali su s nadbiskupom metropolitom i vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem o položaju Hrvata katolika u BiH.

Jedno od pitanja je bilo i nezaobilazan problem svih Hrvata, i u BiH i u Hrvatskoj, brojni su odlasci mladih, pa i cijelih porodica u inostranstvo. Nisu razlozi odlaska samo ekonomski i finansijski. Mnogi u BiH ističu nesigurnost, neriješena nacionalna pitanja, nepravdu… Šta biste poručili onima koji planiraju otići i onima koji ostaju?

– Manji je broj onih koji stvarno trebaju poći “trbuhom za kruhom”. Katkada odlasku doprinose i oni bračni drugovi koji uporno zagovaraju odlazak pod svaku cijenu. Ako ih ne nagovaraju, onda stalno kukaju kako im nedostaje ovo ili ono i tako “žugajući” pokrenu cijelu obitelj. Istina je da nas umara ova politička klima u kojoj je glavna tema interes, a čovjeka se sve manje vrednuje i sve mu se manje otvara mogućnosti ostvarenja u jednom dostojanstvu koje dolikuje čovjeku. Najveću odgovornost snose nositelji vlasti i mediji, ali i oni koji nas nisu uspjeli oružjem istjerati te sada perfidno rade da napuštamo ono za što smo živote polagali, rekao je Puljić.