Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

počast žrtvama genocida

Više od 1.500 motociklista krenulo iz Sarajeva za Potočare

Foto: Fena

Moto maratonci nakon defilea u Sarajevu, putuju za Olovo, Kladanj, a u Vlasenici će se zaustaviti u Memorijalnom centru gdje će položiti cvijeće i odati počast žrtvama

U okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici, više od 1.500 učesnika moto maratona “Srebrenica 2024. – Da se ne zaboravi i ne ponovi“ prodefilovalo je Sarajevom. Odali su počast na Spomen obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva te na Trgu djece Sarajeva otvorili postavku “Cvijet Srebrenice“.

Učesnici maratona Adnan Kaljanac i Midhat Agić kažu da je svake godine sve više onih koji žele da se pridruže koloni. Moto maraton je stekao internacionalni karakter, s obzirom da pored motorista iz BiH, učestvuju i motoristi iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Švedske, Švicarske, Turske, Crne Gore, Srbije.

Kultura sjećanja

-Ovo je dio kulture sjećanja, učešćem na moto maratonu obilježavam tragediju koja se desila u našoj državi, na stravičan genocid i zločin, odajemo poštovanje svim žrtvama rata u BiH – kazao je Kaljanac.

Jedan je od učesnika iz Srbije kaže da se priključio moto maratonu iz ljudskih i moralnih razloga.

-Priključio sam se iz najdubljih ljudskih poriva, to je obaveza svakog građanina, bez obzira na naciju i vjeru, to je obaveza svih nas zbog budućnosti, da konačno krenemo dalje – ali da krenemo od istine, a ne od laži – poručio je on u izjavi za Fenu.

Zato sam ovdje, kazao je, da se ne zaboravi ono što je bilo, da se oprosti i halali onome kome treba, “a onome kome ne treba i ne smije se halaliti da se ‘spakuje’ tamo gdje mu je mjesto i da krenemo da živimo normalno”.

Moto maratonci nakon defilea u Sarajevu, putuju za Olovo, Kladanj, a u Vlasenici će se zaustaviti u Memorijalnom centru gdje će položiti cvijeće i odati počast žrtvama. U kasnim poslijepodnevnim satima će u Bratuncu odati počast žrtvama genocida, a u večernjim satima se očekuje njihov dolazak u Memorijalni centar u Potočare.