Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

lamine yamal

Superzvijezda je rođena i ima samo 16 godina

Foto: X

Ni u jednoj fazi pripreme za takmičenje u teškoj kategoriji Yamal nije pokazao znakove nerviranja

Povremeno se Evropskom prvenstvu postigne gol koji je izdrži test vremena. Pamti se, ponavlja se i priča se o njemu decenijama. Voleja iz ugla Marca van Bastena na Euru 1988. je jedan. Solo akcija i gol Paula Gascoignea na Euru 1996. je još jedan, kao i lob Karela Poborskog na istom turniru.

Na listu se može dodati i historijski gol Laminea Yamala za Španiju protiv Francuske u polufinalu Eura 2024. Kad je Španija gubila sa 1-0, Yamal je sjajnim udarcem izvan šesnaesterca poslao loptu u gornji ugao i upisao se u historijske knjige.

Sa 16 godina i 362 dana postao je najmlađi čovjek koji je postigao gol u historiji turnira – a svi koji su ga gledali ostali su sa strahopoštovanjem.

Prosto nevjerovatno

-Superzvijezda je rođena – rekao je bivši engleski napadač Gary Lineker za BBC One.

-Bio je to trenutak utakmice, možda i turnir – kazao je.

-Prosto nevjerovatno – dodao je bivši engleski napadač Alan Shearer.

-Pričali smo o njemu cijeli turnir i govorili kako je to smiješno mlad. Učiniti to, jednostavno je nečuveno – rekao je on.

Gol, zbog kojeg su navijači u Allianz Areni i širom svijeta dahtali dok se ponavljao u usporenoj snimci, bio je još impresivniji zbog svog vremena.

Ovo je uz rezultat 1-0 u polufinalu velikog turnira. Bio je to momenat visokog pritiska, ali on se s njim nosio bez napora.

“Dašak genija”

Ni u jednoj fazi pripreme za takmičenje u teškoj kategoriji Yamal nije pokazao znakove nerviranja.

Nasmijavao se i šalio sa svojim saigračima na terenu u satima prije početka utakmice i to samopouzdanje prenio je u svoju igru.

-Vidjeli smo dašak genija – rekao je trener Španije Luis de la Fuente o golu Yamala.

Svi moramo da brinemo o njemu. Voleo bih da radi sa istom poniznošću i da drži noge na zemlji, da nastavi da uči. Iskreno, izgleda kao mnogo iskusniji igrač. Slavim što je u našem timu, što je Španac. Računamo na njega i nadamo se da ćemo moći uživati ​​u njemu godinama koje dolaze – rekao je De la Fuente.