Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bosanska Kostajnica

Više od 100 porodica u potresu ostalo bez krova nad glavom u BiH

Kostajnica-nakon-zemljotresa-1 (1)

Nastojimo da ljude što je moguće više smjestimo u prazne kuće, kod rodbine, komšija ili u kuće koje se ne koriste. Ipak, kontejner je kontejner, a kuća je kuća

Više od stotinu porodica, nakon zemljotresa u Bosanskoj Kostajnici, ostalo je bez kuća. Od 80 procijenjenih kuća, 45 je za rušenje i traže se alternativni smještaji. U Kostajnici je jutros zasjedao štab za vanredne situacije, a uručeni su i prvi ključevi za alternativni smještaj.

Nikola Janjetović, načelnik Opštine Kostajnica, rekao je da je opština obezbijedila dva kontejnera, a očekuje se još jedna mobilna kuća.

“Nastojimo da ljude što je moguće više smjestimo u prazne kuće, kod rodbine, komšija ili u kuće koje se ne koriste. Ipak, kontejner je kontejner, a kuća je kuća. Kad se krene u sanaciju štete, vjerovatno da će još biti potrebe za takvim smještajem. Danas je smještena jedna porodica, čija je kuća predviđena za rušenje. Imamo još jednu porodicu koja pripada dubičkoj opštini, kuća im je oštećena i oni su smješteni u alternativni smještaj u Fudbalski klub Partizan”, rekao je Janjetović.

Po njegovim riječima, plan je da se što prije završi sanacija i popravka kuća i da se ljudi stambeno zbrinu. Što se tiče kontejnerskog smještaja, ističe Janjetović, opština će nastojati da to bude što kraće i samo u nuždi.

U Kostajnici još 520 objekata čeka na procjenu, za sada je 45 predviđeno za rušenje i 20 za sanaciju.

“U Kostajnici gotovo da nema objekta koji nije pretrpio štetu u zemljotresu. Trebaće preći kompletnu teritoriju i sve objekte, pa tek onda pričati o koliko je oštećenja riječ. Ne mora značiti da je ova cifra objekata za rušenje konačna”, kaže Janjetović.

On je izrazio zahvalnost na pomoći koja u Kostajnicu pristiže za svih strana. Trenutno je, kako je rekao, najpotrebniji građevinski materijal za sitne intervencije na krovovima – crijep, blokovi, sitna cigla za dimnjake, letve, daske…

Prema nekim procjenama, šteta u Kostajnici nakon zemljotresa iznosi oko 20 miliona KM, ali tačna cifra će se znati kada stručne ekipe izađu na teren.

Vlada Republike Srpske do sada je uplatila 300 hiljada KM pomoći.